Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Rechter tikt houtimporteur Fibois op de vingers

vrijdag 2 juni 2017

Houtimporteur Fibois heeft zich niet aan de regels van de Europese houtverordening (EUTR) gehouden en onzorgvuldig gehandeld bij de import van Afrikaans hout. Die uitspraak deed de rechtbank van Noord-Holland op 24 mei jongstleden.

Al op 6 maart 2015 concludeerde de NVWA na een inspectie dat de Europese houtverordening niet werd nageleefd bij Fibois. De houtverordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Het bedrijf ontving destijds een waarschuwing en kreeg een half jaar om orde op zaken te stellen. In november van dat jaar bleek dat echter nog steeds niet het geval te zijn; Fibois kon niet aantonen dat het hout legaal gekapt was.

Europese primeur
Fibois kreeg daarom van de NVWA een last onder dwangsom voor het niet voldoen aan het stelsel van zorgvuldigheidseisen van de Europese houtverordening. Dit is de eerste sanctie die in Nederland én in Europa is opgelegd aan een houtimporteur voor het niet toepassen van de Europese Houtverordening. Fibois tekende bezwaar aan, maar de NVWA bleef bij haar primaire besluit. Het beroep dat Fibois hierop vervolgens aantekende is vorige week dus ongegrond verklaard.

Concreet betekent deze uitspraak dat Fibois bij een volgende overtreding voor elke kubieke meter hout en/of houtproducten die het op de Europese markt brengt een boete van 1800 euro moet betalen.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM