Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Gemeente Alblasserdam laat spookachtige boomspinsels op hun beloop

dinsdag 23 mei 2017

In Alblasserdam zijn verschillende bomen en struiken de laatste dagen ingepakt met spookachtige webben afkomstig van de spinselmotrups. Omdat de beestjes onschadelijk zijn voor mens, dier en plant bestrijdt de gemeente ze niet.

Spinselmotten zijn kleine nachtvlinders. Ze zijn ongevaarlijk, omdat ze geen irriterende brandharen bezitten zoals de eikenprocessierups.

Nadat de nachtvlinder een boom verlaat, heeft een gezonde boom binnen twee maanden weer groen blad. Een gezonde boom sterft dan ook niet aan de kaalvraat van de rupsen. Het is een natuurlijk proces, waarbij geen gevaar bestaat voor de gezondheid. De gemeente bestrijdt de spinselmot dan ook niet; deze verdwijnt door wind en regen.

Het proces verloopt als volgt: rupsen eten eerst bomen en struiken helemaal kaal, waarbij de boom of plant wordt bedekt met wit zijdespinsel. De rupsen doen het verpoppingsproces samen in een zwaar spinselnest, waarbij enkele weken later de vlinders verschijnen.

Het spinselweb vormt voor de rupsen een natuurlijke bescherming tegen natuurlijke vijanden. Naast bomen en planten kunnen ook voorwerpen in de buurt met wit spinsel worden ingepakt.

Bron: ad.nl

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM