Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Bomen planten in plaats van minder Co2 uitstoten helpt niet’

maandag 22 mei 2017

Mocht de mens er niet in slagen de Co2-uitstoot door fossiele brandstoffen flink terug te schroeven, dan is het planten van bomen niet voldoende om de balans in de atmosfeer te herstellen. Dit concluderen onderzoekers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK).

Onderzoeker Lena Loysen stelt dat als we kolen en olie blijven verbranden zoals vandaag de dag, de hoeveelheden broeikasgassen die we uit de atmosfeer moeten halen om het klimaat te stabiliseren te groot zijn om aan te kunnen. Het planten van bomen - die Co2 aan de atmosfeer onttrekken - compenseert deze Co2-uitstoot niet voldoende.

Klimaatscenario's
De wetenschappers onderzochten voor verschillende klimaatscenario's welk aantal bomen vereist is om het klimaat te stabiliseren. Mochten we op deze voet doorgaan met de uitstoot van Co2 maar tegelijkertijd de opwarming tot 2 graden Celcius willen beperken, dan moeten zo goed als alle natuurlijke ecosystemen op aarde plaatsmaken voor de aanleg van bos.

Wereldwijde voedselvoorziening
Ook als we de Co2-uitstoot geleidelijk aan afbouwen en rond 2050 bossen planten om overtollige Co2 uit de atmosfeer te halen, dan moeten er nu bomen worden geplant op een kwart van het land dat ter wereld wordt gebruikt voor de verbouw van gewassen. De wereldwijde voedselvoorziening zou hiermee op losse schroeven komen te staan, waardoor deze misschien niet meer voldoende is.

Klimaatrisico's
Onderzoeker Schellnhuber stelt dat Co2-verwijdering niet de reddende engel is die als alle andere opties hebben gefaald, de balans herstelt. Volgens hem moet de oplossing vooral komen van de terugdringing van de uitstoot. Daarom is het volgens hem van belang om het gebruik van fossiele brandstoffen snel te beëindigen en dit te combineren met een aantal technieken om Co2 uit de atmosfeer te verwijderen. Alleen door nu te handelen, is het nog mogelijk om een groot aantal klimaatrisico's te vermijden door de temperatuur onder 2 graden Celsius te houden.

Akkoord van Parijs
Met het klimaatakkoord van Parijs ondertekenden 174 landen in 2016 om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. Dit zou ertoe moeten leiden dat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 tot 2 graden Celcius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Bron: pik-potsdam.de

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM