Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bossen verkoelen door extra wolkenvorming

donderdag 12 januari 2017

Bossen hebben meer invloed op het regionale weer en klimaat dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers van de Wageningen University & Research, het KNMI en hun internationale collega's hebben vastgesteld dat er in de zomer boven bosgebieden zo'n 10 procent meer bewolking voorkomt dan boven het omringende gebied.

De extra wolkenvorming heeft over het algemeen een afkoelend effect. Ook kan hierdoor meer regen vallen. De bevindingen van het onderzoekteam zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Het was al bekend dat bossen het wereldwijde klimaat verkoelen door het vastleggen van CO2. Daarnaast was het een gegeven dat bossen invloed hebben op de hydrologie en het lokale klimaat vanwege hun regulerende invloed op de waterbalans (verdamping) en de energiebalans (warmte), die mede wordt bepaald door de sterke turbulentie boven bos. Wat de gevolgen van deze lokale effecten zijn voor het weer en klimaat op regionale schaal was echter nog onduidelijk.

Onderzoekers hebben daarom in twee bosgebieden in Frankrijk op relatief vlak land bovengenoemde effecten onderzocht. Dit omdat in heuvelachtige gebieden wolkenvorming en neerslag voor een belangrijk deel worden bepaald door de topografie van het gebied. Zij hebben de gegevens van de Meteosat Second Generation-satelliet van de afgelopen tien jaar bestudeerd. Deze doet op 36.000 kilometer hoogte boven de evenaar ononderbroken waarnemingen van het weer in Europa en Afrika.

Verkoelend effect van bossen
"Uit onze analyses blijkt dat er 's zomers zo'n 10 procent vaker sprake is geweest van wolken boven bossen dan boven omringend gebied," zegt projectleider Ryan Teuling van Wageningen Universiteit. "De meeste wolken vormen zich aan de benedenwindse kant van het bos (kant waar de wind niet vandaan komt, red.). In sommige gevallen kan deze wolkenvorming leiden tot extra neerslag, maar meestal zal de invloed beperkt blijven tot een koelend effect. Dat effect is het sterkst in de ochtend en de avond, omdat wolken zich boven bossen eerder vormen en er langer blijven hangen. Eerder dit jaar verscheen er een publicatie in Science waarin het verkoelende effect van bos en bosbeheer in twijfel werd getrokken. Wij laten juist zien dat er veel meer meespeelt."

Actieplan Bos en Hout
Welke processen precies verantwoordelijk zijn voor de gevonden effecten weten de onderzoekers niet. Vermoedelijk gaat het om een interactie tussen opwarming, verdamping en turbulentie, maar zelfs natuurlijke aerosolen zouden een rol kunnen spelen in de wolkenvorming. Volgens Teuling zijn de bevindingen ook relevant voor de recente discussies rond het Actieplan Bos en Hout, waarin wordt voorgesteld om geschikte locaties met bossen te beplanten. "Dat zal niet alleen van invloed zijn op de openheid van die gebieden, maar ook op het regionale klimaat."

De publicatie 'Observational evidence for cloud cover enhancement over western European forests' is te vinden via de site van de Wageningen Universiteit.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM