Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Gelekt rapport stelt dat Europese natuurrichtlijnen geschikt zijn

dinsdag 21 juni 2016

De Europese Natuurrichtlijnen blijken geschikt en behoeven - op een paar aandachtspunten na - geen verandering. Die conclusie wordt getrokken in een rapport dat vorige week werd gelekt via website Euractiv.com.

Een onafhankelijke commissie beoordeelde of de EU-natuurrichtlijnen doeltreffend zijn, of dat deze al dan niet aangepast moeten worden. De resultaten van dit onderzoek lagen er in januari, maar zijn tot op heden niet officieel naar buiten gebracht.

In een persbericht laat Natuurmonumenten weten dit zorgelijk te vinden. 'De Europese Commissie heeft een rapport waaruit blijkt dat de natuurwetgeving goed werkt maanden in de la laten liggen. [...] Door de bekendmaking van het rapport zo lang uit te stellen creƫert de Europese Commissie onnodig onzekerheid over herstel van de bijzondere gebieden en diersoorten in Europa.'

Betere nationale implementatie nodig
In het rapport (te vinden via de eerstgenoemde link) wordt gesteld dat de huidige wetgeving, in Nederland de Vogel- en Habitatrichtlijn, werkt en dus behouden kan worden. Daarnaast lijkt het erop dat de richtlijnen ook bijkomende zaken opleveren, zoals extra banen. In het rapport wordt gesteld dat de extra kosten en administratieve werkzaamheden van bedrijven gering zijn in vergelijking met de (totale) kosten en de opbrengsten voor de natuur. Bovendien zouden deze punten ook veroorzaakt worden door onvoldoende efficiƫnte nationale en regionale implementatie. Dit is dan ook punt van aandacht dat in het rapport genoemd wordt.

Afgelasting natuurwetgeving-conferentie
Vorige week werd door de EU gedebatteerd over het thema. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) liet eerder deze maand weten het symposium Toekomstbestendig Natuurbeleid, dat van 28 juni t/m 30 juni zou plaatsvinden in Amsterdam en waar de zogenaamde Fitness Check van de natuurwetgeving zou worden gepresenteerd, door ontbreken van een evaluatie niet doorgaat.

'Daarvoor komen verschillende redenen over tafel', stelt Natuurmonumenten. 'De woordvoerder van Commissaris Juncker wijt het aan de vluchtelingencrisis, de Tweede Kamer kreeg afgelopen dinsdag Brexit als verklaring. Duidelijk is dat de Commissie de beslissing om de natuurwetgeving niet aan te passen al maandenlang uitstelt. Onze mooiste natuur krijgt daardoor niet de bescherming die ze verdient en nodig heeft. Ook bedrijven blijven hierdoor onnodig lang in onzekerheid.'

Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming doen een oproep aan de Nederlandse regering om tijdens het voorzitterschap druk uit te oefenen op de Europese Commissie om het document officieel te publiceren en aan de slag te gaan met een verbetering van de uitvoering.

Aanpassing regels
Er zijn ook partijen die graag zouden zien dat de regels (enigszins) aangepast worden. Zo deed Het Nationale Park De Hoge Veluwe in december een oproep tot meer flexibiliteit. In een brief stelt het park dat meer flexibiliteit het draagvlak bij de uitvoerders van de richtlijn zal vergroten en daardoor de biodiversiteit kan waarborgen en verbeteren. Het park speelde daarmee in op de discussie tussen natuurbeschermingsorganisaties en EU-lidstaten, die meer ruimte in de Richtlijnen willen voor ondernemers en grondeigenaren.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM