Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Unieke test in Deltagoot met grootste golfmachine ter wereld

woensdag 11 juli 2018

Een unieke test is het, in het lab van Deltares in Delft. In de Deltagoot wordt voor het eerst het belang van bomen bij het dempen van golven getest. Tijdens de test in de Deltagoot, die op 29 juni begon, wordt meer kennis opgedaan over de golfremmende werking van bomen tijdens overstromingen. Soms worden bomen verwijderd op plekken waar ze juist een bijdrage kunnen leveren aan de waterveiligheid.

In de Deltagoot staan 32 wilgen. Deze bomen stellen een bos voor dat golven remt uit de grootste golfmachine ter wereld. Eerst worden op de bomen kleine en grote golven losgelaten. Daarna worden de bladeren van de bomen verwijderd, want stormen vinden in Nederland vooral in de winter plaats. Later wordt de helft van de takken uit de kruinen gehaald en zal de zwaarst mogelijke golf uit de golfgenerator het bos verpletteren.

Gekleurde kaartjes
Aan de takken hangen allemaal gekleurde kaartjes waarmee de bewegingen van de takken worden geregistreerd. De kaartjes dienen als ijkpunten door camera's. Tussen de bomen zijn ook stromingssensoren als golfhoogtemeters aangebracht. Onderzoekers van Deltares, de TU Delft en NIOZ willen met deze gegevens analyseren hoeveel golfkracht de wilgen kunnen dempen.

Bron: Waterschapapp


door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES