Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Haarlem gaat gebukt onder iepziekte

dinsdag 10 juli 2018

Veel iepen in Haarlem kampen met de iepziekte. Al 37 besmette bomen zijn inmiddels gekapt; bij 64 bomen is de ziekte geconstateerd.

Momenteel is een gespecialiseerd bedrijf druk bezig alle bomen die risico lopen in de stad te controleren. Verwacht wordt dat er nog meer bomen zullen moeten wijken, aangezien nog maar een op de drie bomen in de gemeente is gecontroleerd.

Schimmels
Het warme, droge weer van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat de bomen vatbaarder zijn om de ziekte op te lopen. De iepziekte, ook wel de Dutch elm disease genoemd, wordt veroorzaakt door schimmels. Deze verspreiden zich door de iepspintkever, een klein insect dat haar eitjes legt in dode of kwetsbare bomen. Wanneer de jonge kevertjes uitvliegen, nemen ze schimmelsporen mee naar andere iepen, waardoor deze ziek kunnen worden.

Oorzaken besmetting
Besmetting kan daarnaast worden veroorzaakt door boomwortels die elkaar onder de grond aanraken of door het transport van hout, waarin zich de kevertjes bevinden.

Doorbreken sapstroom
Onderhoudsbedrijf Spaarnelanden, dat namens de gemeente Haarlem de operatie uitvoert, laat weten dat het belangrijk is zo snel mogelijk in te grijpen wanneer wordt vermoed dat een boom besmet is. Volgens woordvoerder Monique van der Velden wordt, wanneer de boom wordt gekapt, de sapstroom doorbroken en is de kans op verspreiding een stuk kleiner.

De gemeente Haarlem wil de gekapte iepen vervangen door jonge varianten die resistent zijn tegen de ziekte.

Bron: Nhnieuws.nl

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES