Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Houtgroei in Europa in vijftig jaar met zestig procent toegenomen

donderdag 7 juni 2018

Er is een sterke toename van houtgroei in Europa waargenomen. Naast verandering in management, zijn stikstofdepositie en klimaatverandering hier de oorzaak van. Dat blijkt uit een modelanalyse gebaseerd op veldgegevens.

Door menselijk handelen is de luchtkwaliteit de afgelopen jaren flink veranderd. De concentratie CO2 en ozon (O3) namen toe, net als de depositie van stikstof. Door klimaatverandering heeft er een duidelijke verandering van regenval plaatsgevonden, net als een stijging in temperatuur. Al deze factoren hebben gezorgd voor de sterke toename van houtgroei in Europa tussen 1960 en 2010.

Modelonderzoek
Om inzicht te krijgen in de effecten van vroegere en verwachte toekomstige veranderingen in het klimaat (temperatuur, neerslag), CO2-concentratie, stikstofdepositie en blootstelling aan ozon op de groei en koolstofvastlegging van Europese bosecosystemen, is een modelonderzoek uitgevoerd.

Bosmanagement
Uit de modelberekening blijkt dat de gemiddelde totale koolstofopslag in zowel bossen als bosbodems met 41 procent steeg tussen 1950 en 2000, vergeleken met 1900. De voorspelde houtgroei nam daarbij toe met ongeveer 25 procent. Eigenlijk was de veranderingen met 60 procent nog veel hoger, maar dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van bosmanagement. Er werden steeds betere variƫteiten geselecteerd.

Verschil warm en koud
Verwacht wordt dat houtgroei in de toekomst nog steller zal gaan door de voorspelde toename in CO2 en de temperatuur. Dit zal vooral gebeuren in koudere gebieden in Noord- en Midden-Europa. In Zuid-Europa zal klimaatverandering waarschijnlijk zorgen voor een afname in groei, door het giftige effect van de gestegen ozonconcentratie.

Bron: Nature Today

door Linde Kruese


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES