Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Leerlingen Helicon MBO Apeldoorn aan de slag met bosbouwsimulator

donderdag 11 januari 2018

Sinds eind vorig jaar staat er bij Helicon in Apeldoorn een heuse bosbouwsimulator. Een harvester simulator van John Deere, om precies te zijn. Dit is uniek, want normaal staat de simulator in grote landen waar veel bosbouw is.

De simulator staat in Nederland dankzij een samenwerking met de importeur van John Deere, Hencon Forestry. Dit bedrijf merkt dat de markt behoefte heeft aan goed opgeleide machinisten en zoekt daarom nu de samenwerking met het onderwijs.

Zowel Hencon Forestry als Helicon zijn enthousiast over de samenwerking. Bas Wrekenhorst, docent bij Helicon: 'In de praktijk blijkt er een tekort te zijn aan harvester-machinisten. Wij aan onze kant merken dat we graag de grotere bosbouwmachines willen behandelen, maar ja, die hebben we niet op school. We hadden al contact met Renzo Hebbink van Hencon Forestry en toen hij dit hoorde wilde hij zijn netwerk wel inzetten.' Er bleek een harvester-simulator van John Deere in Oostenrijk tot en met februari uitgeleend te kunnen worden, vertelt Wrekenhorst. 'We hebben meteen samen een plan gemaakt en daarom hebben wij nu deze gave machine op school staan! We gebruiken hem in de lessen, zodat leerlingen kunnen oefenen hoe dit werkt. Dit is supertof, echt uniek in Nederland! Het leuke is dat zowel docenten en instructeurs als leerlingen allemaal enthousiast zijn.'

Over een harvester
Een harvester is een machine die door het bos rijdt, bomen kapt en daarna inkort op de gewenste lengtes. Het is een flinke machine, vaak met zes tot acht wielen en een kraan met harvesterkop. Momenteel zijn er zo'n 70 harvesters bij de Nederlandse bosbouwers in gebruik. De machinist van de harvester moet zelfstandig te werk kunnen gaan. Hij moet bomen kunnen herkennen, de flora- en faunawet kennen, ervaring hebben met handzagen, et cetera. Hij moet ook om kunnen gaan met computers. De machines hebben complexe systemen om zo efficiƫnt mogelijk het hout te oogsten. Als de machine een technisch mankement heeft, moet de bestuurder dit bovendien eerst zelf oplossen. Een monteur naar het bos laten komen kost immers tijd en geld.

Waarom juist bij Helicon?
Helicon MBO Apeldoorn biedt opleidingen aan op het gebied van bos- en natuurbeheer en boomverzorging. Het werken met grote machines komt aan bod in de opleiding, maar is vaak lastig uit te voeren. Dankzij de simulator kan dit nu veel makkelijker. De studenten kunnen zo kennismaken met het beroep van harvester-machinist.

Ook tijdens de open dag op zaterdag 3 februari is de simulator te bewonderen en desgewenst uit te proberen.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES