Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Rigoreuze bomenkap in Goor vanwege asbestverontreiniging

donderdag 11 januari 2018

De gemeente Goor wil in de wijk 't Gijmink 94 monumentale eiken kappen. Ze zouden in bermen staan die zijn verontreinigd met asbest.

De gemeente stelt dat er helaas niet valt te ontkomen aan de kaalslag in de Goorse wijk. De bomen verhinderen een 'robuuste' sanering van de met asbest verontreinigde bermen waarin ze staan.

Aanslag op de omgeving

De PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens stelt dat de rigoureuze kap een enorme aanslag betekent op de omgeving van de Gondalaan. De oppositiepartij wil de technieken die asbestsanering mogelijk maken met behoud van de bomen goed onderzoeken. Mocht de grootschalige kap toch doorgang vinden, dan overweegt de PvdA een extra gemeenteraadsvergadering in het leven te roepen.

Bijzondere waarde
De eiken staan op een monumentale bomenlijst van de gemeente, waarop momenteel nog in totaal circa 325 bomen prijken. Deze bomen hebben een bijzondere waarde. Ze ontlenen hun status aan de plek, de (beeldbepalende) uitstraling, cultuurhistorische reden of hun bijzondere omvang. Mochten de plannen doorgang vinden, dan kan de monumentale bomenlijst met bijna een derde worden teruggebracht.

Omwonenden
De voorgenomen kap is ook slecht gevallen bij omwonenden, die donderdagavond hun zegje mogen doen tijdens een bewonersbijeenkomst.

Bron: Tubantia.nl

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Richard Meutstege | 18 januari 2018 | 12:39
Omwonenden (waartoe ik ook behoor) zijn medegedeeld met een nieuwsbrief dat alle monumentale eiken worden gekapt. Erg pardoes en geen slimme strategie van de gemeente, maar dat terzijde. Van de kap is nu voorlopig afgezien om alternatieven beter te gaan onderzoeken en te overwegen.

De gemeente bewerkstelligd nu dat er meer inspraak kan plaatsvinden middels een bewonerscommissie en daar zijn wij blij om.
Gerrit-jan Smits | 15 januari 2018 | 09:54
De bekendmaking van een voorgenomen kap van monumentale bomen geeft altijd veel reuring en is soms inderdaad onvermijdelijk. Gedegen vooronderzoek is echter nodig om de juiste strategie te bepalen. Uit de tekst kan ik niet opmaken of dit vooraf voldoende is gedaan. Het lijkt misschien een open deur, maar tot welke diepte is asbest aanwezig en hoe is dat ten opzichte van de boomwortels? Ook boomtechnisch zijn er verschillende mogelijkheden. Indien de vervuiling alleen oppervlakkig is, kan waardevolle beworteling met de bekende technieken wellicht worden behouden. Deze technieken moeten daarnaast worden getoetst aan de wettelijke verplichtingen en uitvoeringstechnieken binnen de asbestsanering.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES