Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2013 - 3
Naar de enquête

Nederlandse ‘bomentrekkers’ kiezen unaniem voor software van Boom-KCB


De Duitse wetenschappers Lothar Wessolly en Günther Sinn ontwikkelden in de vorige eeuw de trekproef. Dat is een wetenschappelijke methode die kan bepalen of een boom nog stabiel staat. Probleem bij de methode van Wessolly & Sinn was de verwerking van data. Dit kon alleen in het lab van beide heren. Een aantal Nederlandse partijen is al sinds begin deze eeuw bezig met het verbeteren van procedures en software rondom de trekproef.

Auteur: Hein van Iersel

Nederland, maak plaats voor glorieze bomen


In Engeland staan oeroude bomen met gigantische stamomtrekken. Dat kan in Nederland ook, volgens Ton Stokwielder, oprichter van Stichting Wereldboom. ‘Maar hier zijn we een beetje vergeten hoe oud en imposant bomen kunnen worden.’ Stichting Wereldboom neemt oeroude exemplaren in het buitenland als referentie en wil in Nederland gelijksoortige bomen met potentie laten uitgroeien tot evenzo imposante exemplaren.

Auteur: Santi Raats

Ontwikkelingshulp voor de boom


Bomen in de vaak helemaal verharde stedelijke omgeving hebben, net als de mensen in ontwikkelingslanden, een tekort aan natuurlijke bronnen om te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoefte

Auteur: Werner Hendriks

Pleidooi voor de prunus


Rosaceeën, en dan met name de Japanse kers, hebben een slechte naam voor gebruik in de openbare ruimte. Volgens Jan van den Brandhof, werkzaam als keurmeester bij Nak Tuinbouw, maar privé-eigenaar van een Prunetum oftewel een klei-ne bomencollectie gewijd aan de Japanse sierkers, is dat onterecht. Hij geeft een drietal suggesties voor onbekende en vooral ook gezonde sierkersen.

Auteur: Hein van Iersel

Gemeenten moeten een goede prijs krijgen voor groenafval, in plaats van er dik voor te betalen


De Brabantse gemeenten richten biomassaplein op Best, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Boxtel gaan samen een biomassaplein opzetten. Dit schopt tegen het zere been van de markt, maar de gemeenten zijn volhardend. ‘We hebben jarenlang betaald voor groenafval dat de aannemer met winst doorverkocht aan de centra- les. De tijd is gekomen dat gemeenten en landschappen voor zichzelf moeten zorgen,’ aldus Daan Arkesteijn van de gemeente Boxtel.

Auteur: Santi Raats

Husqvarna: absolute winnaar in gebruikerstest accu tophandles


Ze zijn nog niet zo lang op de markt en veel boomverzorgers staan er nog huiverig tegenover: tophandle kettingzagen met een accu. Vakblad Boomzorg vroeg Hitachi, Dolmar, Pellenc, Stihl, en Husqvarna hun topmodel ter beschikking te stellen aan een testteam van Pius Floris Amsterdam voor een gebruikerstest.

Auteur: Hein van Iersel

De kastanje is nog lang niet terminaal


De beroemdste kastanje van Nederland is met afstand de Anne Frank-boom. Deze witte paardenkastanje is waarschijnlijk even vaak dood verklaard als de Nederlandse kastanje in het algemeen.

Auteur: Jan Mauritz

Wie een kuil graaf voor een ander valt er zelf in.


Belangrijke reden voor een goede groeiplaatsinrichting is het voorkomen van verhardingsopdruk. De veroordeling van de gemeente Stichtse Vecht is vanwege een dodelijk ongeval bij iedereen hard aangekomen. Aan de basis van goede groeiplaatsen liggen echter een strak beleidsplan en goede afspraken over de aanleg van en werk rond die groeiplaatsen. .

Auteur: Kitty Goudzwaard

Alle bomen in een bosgrond


Bomen zijn geëvolueerd in bosverband. Eén van de grootste voordelen is de opbouw van een strooisellaag. Het bodemleven in de strooisellaag zorgt ervoor dat de voedingselementen uit dood plantmateriaal terugkeren in het ecosysteem. Tegelijkertijd beschermt de strooisellaag de wortels, de strooisellaag houdt regenwater vast en zorgt het bodemleven in de strooisellaag voor een optimale bodemstructuur. Kunnen wij deze bosomstandigheden creëren voor bomen in een stedelijke omgeving?

Auteur: Marc Lansink

Bijna 400 pagina’s over bomen en de dood


Marko Mouwen en Ada Wille presenteren hun boek tijdens minisymposium

Auteur: Hein van Iersel

Boombeheerders, de rondhoutveiling is een goed alternatief voor de versnipperaar!


Bij groenbeheerders gaat er doorgaans geen belletje rinkelen als het om waardevolle stamstukken gaat. Veel moois gaat vaak verloren via de handen van de aannemer en wordt brandhout. Maar goed vrijgekomen hout kan hoge prijzen opleveren op de rondhoutveiling en bovendien een interessante nieuwe bestemming krijgen. Hoog tijd dat groenbeheerders hun bewustzijn op het gebied van houtwaarde vergroten.

Auteur: Leffert Oldenkamp

Eenmalige inwinning, meervoudig gebruik


BGT, ofwel de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Per 2016 geldt deze standaardisatie als wettelijk verplichte basisregistratie die in Nederland gebruikt gaat worden. Jan-Peter Reumerman, die in 2003 samen met zijn compagnon Michel Spek het bedrijf DataQuint oprichtte (leverancier van inspectie- en analysesoftware GeoVisia), legt uit wat deze eis zal doen veranderen binnen de beheerafdelingen van gemeenten.

Auteur: Santi Raats

Ontwikkeling eikenprocessierups vol in beeld


Voorheen was het zo dat het moment waarop de eerste eikenprocessierups uit zijn ei kroop, het startsein was van het bestrijdingsseizoen. Agrifirm Plant maakt nu afzonderlijke beeldopnamen van de ontwikkelstadia in vier regio's binnen Nederland, want in de ene regio komen de rupsen eerder uit hun ei dan in de andere. De opnamen gebeuren met een webcamera. De beeldinformatie wordt binnenkort, samen met een bestrijdingsadvies, een betaalde dienst voor gemeenten en andere beheerders van openbaar groen.

Auteur: Santi Raats

Paddenstoelenseks maakt nieuwe essentaksterftevarianten mogelijk.


Regelmatig duiken er nieuwe plantenziekten op in ons land. Vaak gaat het om ziekteverwekkers die in andere landen al langer aanwezig zijn en nu door internationaal handelsverkeer de wereld overgaan en een plekje in Nederland veroveren. Dit soort agressieve nieuwkomers noem je invasieve exoten. Maar soms gaat het om nieuw ontstane plantenziekten. De essentaksterfte is misschien een combinatie van beide, want door paddenstoelenseks kunnen er veel meer varianten van de essentakziekte ontstaan dan wanneer er slechts klonen “geboren” worden. Het essenvlieskelkje is een voorbeeld hiervan.

Auteur: Doriet Willemen

Waarom zouden we nog graven?


Boomwortels zoeken ondergronds naar water. Bij verbindingen in leidingen kunnen zij proberen toegang te krijgen tot het water in de lei- ding. De kracht van de wortels is zo groot dat zij de leiding ernstig kunnen beschadigen. Gevolg: de leiding zal vervangen moeten worden en in veel gevallen zullen de bomen dan verwijderd moeten worden. Graafwerkzaamheden, damwanden en groot materieel kunnen grote schade aan de bomen toedienen. No-dig-technieken bieden echter een alternatief.

Auteur: Santi Raats

Autoverkoper


Deze ochtend in mijn lokale nieuwsblad gelezen over een nieuw type autoverkoper. Een verkoper die veel minder belooft en daardoor –zo luidt het artikeltje- veel hoger scoort op zaken als klanttevredenheid. Autoverkopers gelden natuurlijk als ronduit onbetrouwbaar

Auteur: Hein van Iersel