Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2018 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Eerste intergemeentelijke transfer van de Bomenmakelaar


Drie platanen verhuisden op 9 maart van Breda naar Steenbergen, zo’n veertig kilometer verderop. Het is de eerste ‘intergemeentelijke bomentransfer’ van de Bomenmakelaar, het initiatief van Roy Wouters, Arjan Zoontjens en Jasper Putter om een nieuwe plek te vinden voor volwassen bomen die op hun huidige plaats niet behouden kunnen blijven.

Auteur: Kelly Kuenen

Gemengde ervaringen met nieuwe overkoepelende Wet natuurbescherming


Brengt de vorig jaar ingevoerde nieuwe Wet natuurbescherming de bosbouw en groenvoorziening de beloofde verbeteringen? De gevoelens bij partijen die ermee werken, blijken gemengd.

Auteur: Bart Mullink

Gemeente onschendbaar - toch?


Op 10 december 2012 wordt de gemeente Stichtse Vecht veroordeeld wegens de dood van twee motorrijdsters. Conclusie van de Rechtbank Utrecht: dood door schuld. De gemeente wordt verweten de weg waar het ongeval gebeurde slecht te hebben onderhouden en onvoldoende te hebben gewaarschuwd voor de gevaarlijke toestand van de weg.

Auteur: mr. A.V.K. Goudzwaard

Hou op met kiezen uit de catalogus, maar kies op basis van echte informatie


Op dit moment valt al een kwart tot een derde van alle stadsbomen uit binnen vijf jaar na aanplant. Dat zegt Andrew Hirons, hoofddocent stedelijke bosbouwkunde aan het Britse University Centre Myerscough. Die uitval door sterfte kan in het ergste geval oplopen tot maar liefst negentig procent van de stedelijke bomen

Auteur: Paul van der Sneppen

Bomen met toekomstmogelijkheden


De afgelopen jaren hebben zich soms enorme problemen voorgedaan met ziekten bij individuele boomsoorten als paardenkastanje, esdoorn, es, plataan en eik. Sleutelwoorden als eikenprocessierups, essentaksterfte, Massaria pseudomonas of verticillium (verwelkingsziekte) domineren de discussies van professionals en beperken de selectie van bruikbare boomsoorten.

Auteur: Klaus Köber

'Of een boom klimaatbestendig is, hangt af van omgeving waarin de boom geplaatst wordt'


Klimaatverandering is een natuurlijk fenomeen. Maar de mens zorgt ervoor dat het proces 170 keer sneller gaat, blijkt uit berekeningen van Australische en Zweedse wetenschappers. De natuur heeft niet altijd de kans om zich aan te passen aan het steeds extremere weer.

Auteur: Linde Kruese

'Werk aan bomen ligt gevoelig'


Sinds 1 januari heeft boomrooierij Weijtmans een samenwerkingsverband met de zogenaamde ‘ABG-gemeenten’. Dit omvat het uitvoeren van boomonderhoud in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. De overeenkomst scheelt de drie gemeenten in de kosten, waarbij veel belang wordt gehecht aan transparantie.

Auteur: Guus van Rijswijck

Aannemers leveren op grote schaal minder groeimedium dan afgesproken


Om een boom een goede groeiplaats te kunnen geven, worden groeimediums nauwkeurig berekend. De hoeveelheden zijn in het bestek opgenomen en bindend. Ondanks de overeenkomstverplichting blijkt echter dat deze hoeveelheden niet verwerkt worden, maar wél in rekening gebracht worden conform het aantal kubieke meters zoals vermeld in het bestek.

Auteur: Herman Wevers

Boomambassadeur Koen Maes:


Plaatjes zijn net zo zeldzaam als de species zelf en de boom bestaat nauwelijks in cultuur: Sorbus domestica. Koen Maes, bioloog en adviseur natuur, landschap en water bij ingenieursbureau Sweco België, is vastbesloten om deze in de Benelux in vergetelheid geraakte boom opnieuw op de kaart te zetten.

Auteur: Santi Raats

Gewone taxus: volgens boomambassadeur Vermeulen helemaal niet zo gewoon


Op de binnenplaats van het middeleeuwse kasteeltje Slot Doddendael in Ewijk, in het Land van Maas en Waal, staat een Taxus baccata van circa twaalf meter hoog. Boomambassadeur Roel Vermeulen (Vermeulen Boomadvies) vertelt wat hij zo mooi vindt aan de Taxus oftewel venijnboom: ‘Dit is een van de bomen waardoor ik het bomenvak in gerold ben.

Auteur: Santi Raats

Bomen over boomprojecten


De mooiste projecten van de afgelopen periode in the spotlights

‘Als aannemer moet je inspelen op de trend van accu’


In de groene sector is de trend van accumachines de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar. Aannemers stappen massaal over op elektrische producten. Zo ook Monsdal Limburg Zuid, onderdeel van Dolmans Landscaping Group. Monsdal verving in mei ruim zestig van zijn machines door exemplaren die op accu werken. De levering werd gedaan door Frissen Groen Techniek.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Eén wortelstelsel zorg voor evenwichtige meerstammige boom'


Meerstammige bomen worden steeds populairder; hun grillige vorm wordt gezien als natuurlijker dan de rechte laanboom. Veel bomen zijn geschikt om als meerstammige de aandacht te trekken. Martien Mantje ziet ze het liefst op één wortelstelsel. Bij goed onderhoud is de meerstammige niet kwetsbaarder dan de strakke, rechte laanboom.

Auteur: Theo Haerkens

Het geslacht Viburnum (deel I)


Binnen de systematische indeling van het Regnum Vegetabile – het Plantenrijk – behoort het geslacht Viburnum tot de orde van de Dipsacales en daarbinnen tot de familie van de Caprifoliaceae*, de kamperfoeliefamilie.

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Vreetbuien


Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is; een bekend gezegde dat ook voor veel insecten opgaat. In dit geval zingen ze echter niet, maar is de vraat kenmerkend voor de soort. Insecten kennen vele verschillende soorten vraat, sommigen zijn gespecialiseerd in blad en anderen hebben hout nodig om hun voedingsstoffen in te nemen.

Auteur: Henry Kuppen

De kluit belazeren


Met een steekproef van ongeveer 100 projecten toont Wevers aan dat er bijna een half miljoen euro aan groeimedia niet wordt geïnvesteerd, terwijl dit wel is voorgeschreven in het bestek en wel is gefactureerd door de aannemer

Auteur: Hein van Iersel