Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 8
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Warmtedeken van oud-Wur-onderzoeker Van Lammeren tegen KBZ toont hoopvolle resultaten


In oktober paste de gemeente Dordrecht, als onderdeel van haar project Living Tree Lab, vier verschillende behandelmethodes toe bij zestien paardenkastanjes die lijden aan de kastanjebloedingsziekte.

Auteur: Santi Raats

Inzet van drones als hulpmiddel boominspecties lijkt kwestie van tijd


De kwaliteit van drones met camera-apparatuur ontwikkelt zich in rap tempo. In theorie zijn ze een razend handig hulpmiddel bij de inspectie van bomen. In de praktijk laat de toepassing op grote schaal op zich wachten, alleen al omdat gebruik in bewoond gebied om veiligheidsredenen lastig is.

Auteur: Bart Mullink

De Groene Sector Vakbeurs - Hardenberg


De Groene Sector Vakbeurs vindt plaats op 9, 10 en 11 januari 2018. Een bezoek aan hét kennis- en contactmoment van de groene branche biedt contacten, kennis, inspiratie en beleving en is uw (tijds)investering meer dan waard!

Wanneer is een rij bomen eigenlijk een heg?


Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij de volgende situatie. 0p ongeveer een meter afstand staat langs de erfgrens tussen twee percelen een rij grote, hoge coniferen.

Auteur: Jilles van Zinderen

De Japanse esdoorn


Het moest er een keer van komen. Na een aantal andere esdoornsoorten zijn nu de oriëntaalse makkers aan de beurt. Het is een wat lastig deel van het geslacht Acer, deze sectie Palmata, die vanwege de complexiteit weer onderverdeeld is in series.

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Intact laten van de takkraag


Onlangs kwam ik een rij gesnoeide essen tegen. Slordige zaagsnedes, en de ene na de andere es beschadigd aan de stam.

Auteur: Henk van Scherpenzeel

Spaltfix levert topprestaties bij de productie van brandhout


De mobiele houtklover Spalftix S-375 klooft boomstammen tot 37 cm doorsnee in 2, 4, 6 of 8 stukken in één keer. Welke machine doet hem dat na?

Hoe je geld overhoudt met snipperhout


Hoewel in Duitsland en Scandinavië snipperhout als energiebron volstrekt gebruikelijk is, heeft Nederland nog een lange weg te gaan op dit gebied.

Auteur: Guus van Rijswijck en Santi Raats

'Houtige biomassa kan nog effectiever worden benut'


Er is veel discussie over het gebruik van houtige biomassa voor de opwekking van hernieuwbare energie. Hoewel de directeur van stichting Probos, Jan Oldenburger, de discussie toejuicht, berusten de ingebrachte argumenten van voor- en tegenstanders volgens hem vaak niet op feiten.

Auteur: Guus van Rijswijck

Sneldraaiende shredder voor diverse toepassingen


De Belgische Van Laecke Group is leverancier van een groot scala aan merken in recycling- en grondverzetmachines. Een van die merken is het Duitse Jenz, dat met de BA 725D een krachtige dieselversnipperaar op de markt brengt. Het model is al jaren toonaangevend op de markt voor versnipperaars.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Rustig voor de gebruiker, krachtig voor snoeiafval'


Gemak en hoog rendement voor de gebruiker, dat staat voorop bij de R-GO-versnipperaar van Rajo. Het tuin- en parkbedrijf uit het Belgische Hamme levert én produceert de hakselaar in twee varianten: een 16 pk handstart en een 18 pk elektrisch gestart.

Houtversniperaars op maat


In een special over houtversnipperaars mag machinefabrikant Jensen niet ontbreken. Het Duitse bedrijf wordt beschouwd als de uitvinder van de houtversnipperaar en heeft een lange historie in de houtindustrie.

Auteur: Nino Stuivenberg

Versnipperen met een druk op de knop


Begin 2016 lanceerde Vermeer een hakselaar speciaal voor de Europese markt: de Vermeer BC190XL. De BC190XL kenmerkt zich door zijn gebruiksgemak, minimaal routineonderhoud en het efficiënte invoersysteem.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Ik heb nog nooit een versnipperaar meegemaakt die zoveel aankan met minimale storing'


Ufkes Greentec uit Drachten, producent van onder meer versnipperaars, stobbenfrezen en boomzagen, heeft dit jaar zijn 30 cm-schijfversnipperaar, de Cheetah 30, op een snelverkeeronderstel gebouwd.

Bomen in de stad: slachtoffers of hulpverleners?


We hebben er dit decennium een containerbegrip bij gekregen: klimaatverandering. Is het nog te negeren, of is het een gevolg van de lobby van milieufanaten dat we het er steeds over moeten hebben?

Auteur: Henry Kuppen, Terra Nostra

Eikenprocessierups: van reageren naar beheren


De eikenprocessierups wordt in Nederland steeds algemener. De huidige manier van bestrijden is kostbaar en alleen tijdelijk een oplossing. In verschillende pilots wordt door Van Helvoirt Groenprojecten onderzocht of de plaagdruk op voorhand kan worden verminderd.

Auteur: Van Helvoirt Groenprojecten

Uitspraak Hoge Raad bijl aan de wortel van Rekenmodel NVTB?


Op 15 december 2017 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over het model voor schadetaxatie van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB).

Auteur: Jilles van Zinderen (Manz Advocaten)

Ondergronds waterretentiesysteem langs groene kade


De stad wil met groen een verbinding maken met de markt, om zo meer toeristen naar de kade te trekken.

Auteur: Santi Raats

Bomen over boomprojecten


De oogst aan innoverende groenprojecten.

Dan nog liever de lucht ing


Een drone die als het ware is ingepakt in een grote voetbal van gaas

Auteur: Hein van Iersel