Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 7
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Het waterinfiltratiesysteem van de toekomst


Wat u moet weten over ondergrondse bioretentiesystemen Boombunkersystemen zijn bekend als optimale groeiplaats voor bomen in verharding. Helaas minder bekend in Nederland is de mogelijkheid om deze systemen in te zetten als regenwateropvangsysteem.

Stadsgroen blijft op peil dankzij herplantfonds


Verschillende Nederlandse gemeenten beschikken sinds enkele jaren over een Bomenverordening. Als onderdeel hiervan is een herplantfonds opgenomen, waarbij als uitgangspunt geldt dat voor elke te vellen boom een soortgelijk exemplaar wordt herplant.

Auteur: Guus van Rijswijck

Zijn bomen die dicht bij perceelgrenzen staan voortaan niet meer te beschermen?


De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS ECLI:NL:RVS :2017:2197) heeft een bijzondere uitspraak gedaan over de niet-verbindendheid van een artikel in een Bomenverordening.

Auteur: mr. A.V.K. Goudzwaard

Helicon biedt gezelligheid en mogelijkheid tot netwerken op de Avond van de ETW'er


In navolging van de leerzame bijeenkomsten van afgelopen winter en voorjaar organiseert Helicon Opleidingen Eindhoven het komende seizoen opnieuw zeven keer de Avond van de ETW'er.

Geen schade meer door zuigen in plaats van graven


Op de Boom Inspyratie Dag was KMT Services aanwezig met de Simply Air Green-grondzuiger. Deze kleine grondzuiger is geschikt voor het onderhoud van bomen op plekken waar je met een schep moeilijk bij kunt. Het grote voordeel hiervan is dat er geen graaf- of wortelschade zal ontstaan.

Terra-fit, de oplossing voor gezonde bomen


Wolterinck heeft onder de naam Terra-fit een innovatieve methode in handen voor optimale groeiplaatsverbetering bij (stads)bomen. Dit is een duurzame methode voor groeiplaatsverbetering, bodemverbetering, beluchting, maar ook bladluisbeheersing bij (stads)bomen.

Hoge sierwaarde door late bloei en lang aanwezige lampionnetjes


‘Het is een nek-aan-nekrace. Als iemand nog niet gestemd heeft op zijn favoriet, kan hij dat nú nog doen.’ Vlak voordat dagvoorzitter Peter Derksen de winnende Inspyratieboom bekendmaakt, geeft nog één aanwezige gehoor aan de oproep.

Auteur: Kelly Kuenen

Boomverzorger De Graaf: 'Ik heb voor het eerste een stamommanteling die ik telkens opnieuw kan inzetten'


Er circuleert gelukkig een hoop kennis over bomen en goede groeiomstandigheden. Toch worden de stammen van bomen tijdens evenementen of bij werkzaamheden in de buurt vaak beschermd door te improviseren met planken en drainagebuizen.

Auteur: Santi Raats

Bomen Inspyreren Mensen


Als íemand de ambassadeurspet past en anderen kan enthousiasmeren voor groen, dan is het de groenprofessional. Maar hoe doe je dat?

Auteur: Kelly Kuenen

Bloembollen gecombineerd met kruiden


Bij bloemen in borders wordt vaak gedacht aan óf bollen, óf kruidenmengsels. Maar het kan ook allebei. JUB Holland heeft het afgelopen jaar op verschillende locaties in Nederland bloembollen met kruiden gecombineerd en naar eigen zeggen prachtige resultaten geboekt.

Weijtmans geeft innovatie en vakmanschap vervolg met telescoopkraan


Boomrooierij Weijtmans is sinds mensenheugenis een begrip in de bomenbranche. Niet geheel onlogisch: al vanaf 1800 is de familie Weijtmans actief in het rooien van bomen.

Auteur: Guus van Rijswijck

Mammoetboom Amstelstation krijgt een nieuw leven op de Nieuwe Ooster


De bomencollectie van de Nieuwe Ooster heeft een nieuwe aanwinst. Op een mooie plek centraal in het park is een reeds oude mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) geplant.

Vakblad Boomzorg presenteert Het Grote Populierenboek


Op maandag 6 november is het onlangs verschenen ‘Het Grote Populierenboek’ aangeboden aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant en Johan van den Hout, gedeputeerde Natuur en Milieu.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Er staan duizenden kaprijpe populieren in de openbare ruimte


Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans ziet het op veel plaatsen: kaprijpe populieren, die enorm veel risico's gaan opleveren en in de toekomst veel onderhoud zullen kosten. Weijtmans: 'De populieren zijn vooral door hun leeftijd kaprijp en moeten toch een keer vervangen worden.

Het geslacht Castanea, de eetbare kastanje


Binnen de systematische indeling van het Regnum Vegetabile – het Plantenrijk – behoort het geslacht Castanea tot de orde van de Fagales en daarbinnen tot de familie van de Fagaceae of Cupuliferae, de napjes of bekerdragers (cupula = beker).

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Batouwe wil inspireren met bijzonder sortiment


Batouwe Boomkwekerijen is de laatste jaren flink aan het uitbreiden. Na overnames van Boomkwekerij Friesespil en Boomkwekerij C. Verhelst-Verplancke is het sortiment van de kwekerij uit Dodewaard groter dan ooit.

Auteur: Nino Stuivenberg

Gaat het groen?


We moeten er weer een rotzooitje van maken

Auteur: Hein van Iersel