Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Snoeien bij aanplant en verplanten van bomen


Snoeien bij aanplant van bomen leidt nogal eens tot verhitte discussies. Het reguleren van groeihormonen en beperken van verdamping vormen argumenten die pleiten voor twee uitersten, helemaal niet snoeien en wel snoeien.

Auteur: Henry Kuppen

Vergoeding eisende slachtoffers van gevallen tak uit risicoboom in Zutphen krijgen nul op rekest


Het onderwerp werd in juli en augustus 2017 in verschillende media besproken: de zes slachtoffers van de afgebroken paardenkastanjetak, die in 2015 in Zutphen toeristen verwondde, voelen zich niet gehoord. Zij houden de gemeente verantwoordelijk voor het ongeval.

Auteur: Santi Raats

Aansprakelijk voor tak die uit risicoboom breekt?


De zomervakantie was op donderdag 15 juli 2015 voor een groot deel van Nederland net begonnen, toen in Zutphen een grote tak van een paardenkastanje viel.

Auteur: Jilles van Zinderen

De grondradar


Een grondradar is een innovatieve techniek in het boomtechnisch onderzoek die kan ingezet worden om de beworteling van bomen te bestuderen. Het grote voordeel is dat het een non-destructieve methode is waarbij de bodem niet wordt verstoord.

Velling van bomen; de adviescommissie bomen


Soms wil het college B&W niet zelf of door een ambtenaar, feiten rond een velling verzamelen en belangen afwegen, maar laat zij zich adviseren door een commissie.

Auteur: mr. A.V.K. Goudzwaard

Drie bijzondere bomen kleuren Boom Inspyratie Dag


Op donderdag 26 oktober 2017 organiseren de vakbladen Boomzorg, Stad+Groen en Boom in Business voor de zevende keer de Boom Innovatie Dag. Vanwege het thema Bomen Inspyreren Mensen én vanwege de locatie, het Ebben Inspyrium in Cuijk, werd dit evenement eenmalig omgedoopt tot Boom Inspyratie Dag.

Auteur: Santi Raats en Guus van Rijswijck

Drie prikkelende projecten tijdens Boom Inspyratie Dag


Op donderdag 26 oktober 2017 organiseren de vakbladen Boomzorg, Stad+Groen en Boom in Business voor de zevende keer de Boom Innovatie Dag. Vanwege het thema Bomen Inspyreren Mensen én vanwege de locatie, het Ebben Inspyrium in Cuijk, is dit evenement eenmalig omgedoopt tot Boom Inspyratie Dag.

Auteur: Santi Raats en Guus van Rijswijck

Bomen over boomprojecten


De mooiste projecten van de afgelopen periode in the spotlights.

Zundert krijgt zijn eigen mobiele boom Boulevard


Maandagmiddag 14.00 uur in Zundert. Ik heb een afspraak met Thijs Kruiver, de vertrekkende boombeheerder van die gemeente. Maar ik ben te laat. Het beroemde Zundertse corso heeft de hoofdstraat van Zundert aangedaan en ik moet tien minuten rond het centrum crossen voordat ik een parkeerplekje kan vinden.

Auteur: Hein van Iersel

Pterocarya of vleugelnoot, een jopper die niet van de grond komt


Binnen de systematische indeling van het Regnum Vegetabile – het Plantenrijk – behoort het geslacht Pterocarya tot de orde van de Juglandales en daarbinnen tot de familie van de Juglandaceae, de okkernootfamilie, in de volksmond de notenfamilie genaamd.

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Bomen zijn relaxed


bomen zouden opeens kunnen praten, als ze zouden willen ja als ze zouden willen maar dat doen ze niet, of ze vinden dat gewoon niet chill nee man dat vinden ze niet chill, vinden ze gewoon niet vet echt relaxed.

Auteur: Gabriël Wevers, Alles over Groenbeheer

Het Mahlerplein; een wonderbaarlijke metamorfose


In het hart van de Zuidas te Amsterdam ligt het Gustav Mahlerplein. Verscholen tussen beroemde kantoorkolossen zoals de Mahler 4 (naast het ABN AMRO hoofdkantoor) Vinoly en The Rock. Grenzend aan station Amsterdam Zuid was het plein lange tijd niet meer dan een stenige, winderige doorvoerplek voor kantoormensen, haastig op weg naar hun werk.

Auteur: Dirk Doornenbal

Veredelde boomzager, of ...


Niks mis met een boomzager, maar er is zo veel meer

Auteur: Hein van Iersel