Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 4
Lees online
Naar de enquête

Onderzoeksapparatuur: Een keur aan tools (of fools?)


Sinds de jaren ’80 is het arsenaal aan meetinstrumenten voor nader onderzoek bij bomen fors toegenomen. Het gros van de meetinstrumenten is bedoeld om de kwaliteit van het hout en/of de restwanddikte bij een gebrek in de stam te bepalen, nadat er bij VTA-controle twijfels zijn gerezen over de breukvastheid of stabiliteit van een boom. In de praktijk komt het nogal eens voor dat bomen na een nader onderzoek ten onrechte als breukgevaarlijk of instabiel worden beoordeeld. Bij velling blijkt dan dat het vermoede gebrek niet of niet in de aangenomen omvang aanwezig is. Op deze manier komen regelmatig (monumentale) bomen vroegtijdig aan hun einde. Waar kan de boombeheerder op letten om dit te voorkomen? Terra Nostra zet het één en ander voor u op een rij.

Auteur: Michiel Mol en Roel Geerts

Klimmen om te werken


Boomklimmen hoort bij het vak van boomverzorger. De Nationale Kampioenschappen voor Boomverzorgers (NKB) zijn daarom geen gewone wedstrijden. Naast de workclimb, footlock en speedclimb is het kampioenschap vooral bedoeld voor kennisoverdracht. Ruim zestig deelnemers streken op 6 en 7 juni neer in het Deventer Worpplantsoen. Bart Kroeze van Het Groenbedrijf was namens de gemeente Deventer gastheer. ‘De kennis van vijftigers wordt tijdens het kampioenschap overgebracht op de jongere generatie. Er zijn weer veel spannende en sterke verhalen verteld.’

Auteur: Jessica Heggers Foto’s: Sjon Heijinga

De een zijn dood, is de ander zijn brood


Tachtig oude eiken leden jarenlang onder een ware bladluizenterreur. De bomen stonden dicht bij huizen en de bewoners vonden dat ze weg moesten. De gemeente schakelde Sanac in, die de bladluizenplaag op biologische wijze tot bedaren wist te brengen. 'Het ging nu om eikenbomen, maar dezelfde behandeling kan uiteraard ook worden toegepast bij linden', zeggen Tanja de Clercq en Peter Willemijns.

Auteur: Sylvia de Witt

Kees Weijtmans: ‘Nederland wordt bedreigd door een stuwmeer van kaprijpe populieren’


Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans ziet het op veel plaatsen: Nederland wordt bedreigd door een stuwmeer van kaprijpe populieren, die enorm veel onderhoud kosten en in de toekomst nog veel meer onderhoud gaan kosten.

Auteur: Santi Raats

‘Kastanjebloedingsziekte is niet sexy genoeg voor de politiek’


Voortschrijdende inzichten over de bloedingsziekte leren ons met name dat de aangetaste paardenkastanjes zonder uitzondering een al dan niet trage dood zullen sterven. Vier beheerders aan het woord over hun aanpak van deze boomziekte. Een opvallend terugkerend woord is ‘afwachten’. Geld uitgeven voor het zoeken naar oplossingen vormt een uitzondering.

Auteur: Santi Raats

Jitze Kopinga: ‘De groenbeheerders zullen nog even moeten wachten voordat ze gezonde paardekastanjes kunnen gaan aanplanten’


Er zijn al verschillende methoden en middelen ingezet tegen de kastanjebloedingsziekte, maar tot nu toe heeft niets gebaat. 'De gemeenten zitten nog steeds met de gebakken peren', constateert Wageningen UR-onderzoeker Jitze Kopinga.

Auteur: Santi Raats

Geen eenduidigheid over ziektebeeld kastanjebloedingsziekte


Deze Boomzorg-editie gaat de Bomenmonitor over kastanjebloedingsziekte, die al vanaf 2002 in ons land rondwaart en gestabiliseerd lijkt qua toename. Ervaren respondenten dat ook zo? En wat doen zij met hun bevindingen? Wur-onderzoeker Fons van Kuik laat een licht schijnen op de resultaten.

Auteur: Santi Raats

Beheerder, haal de kastanjes efficiënt uit het vuur


De paardenkastanje ligt onder vuur. Denk maar eens aan kwesties rond kastanjebloedingsziekte en takbreuk. Beheerders moeten de kastanjes letterlijk uit het vuur halen, door zieke exemplaren te kappen. Hoe moet een beheerder juridische gezien met kastanjes omgaan? En hoeveel kans maakt een belanghebbende om de kap van een zieke kastanje tegen te houden?

Auteur: mr. Kitty Goudzwaard

Bijenhotel of strafbaar feit?


Al eeuwen oud. De mens heeft ergens last van en neemt het recht in eigen hand. Zie Kaïn en Abel. Maar dat dit ook gebruik is bij bomen, daar kan ik met mijn pet niet bij. Nota bene vaak eigendom van ons allemaal. Wat zie ik dan? Een boom met een bijenhotel? Heeft iemand om bijen een slaapplek te geven gaten geboord? De werkelijkheid is veel wranger. Men boort de gaten om de bomen te vernielen. Het liefst met het aanlengen van de sapstroom met een giftig mengseltje. Of men steekt fikkie.

Doekje voor het bloeden


In 2012 startte Wageningen Universiteit een praktijkonderzoek naar de warmtebehandeling van kastanjebloedingsziekte. Onderzoeker Fons van Kuik brengt de methode voorzichtig onder de aandacht. 'Als de methode aanslaat, is het voor bedrijven de moeite waard om dit op te pakken', aldus Van Kuik.

Auteur: Santi Raats

Opstoken die Rosaceaeën, maar de uitzonderingen maken veel goed


Appels en peren in een lijsterbes, en dat is geen grapje, geachte lezers van dit feuilleton. Een dubbel gevoel, omdat de hoofdpersoon aan de ene kant een schitterende sierboom is, met een uitbundige bloeiwijze en een fantastische vruchtzetting, maar anderzijds een groot deel van de makkers in dit geslacht eigenlijk gewoon klotebomen zijn (excusez le mot) met maar één nuttig doel: opstoken in de open haard of houtkachel.

Auteur: Jan P. Mauritz, VRT

Alweer een persreis


Juni was persreismaand op de redactie van dit vakblad. We konden zo'n beetje kiezen uit alle landen van de Europese Unie. Aan ondergetekende de eer om naar Zweden te gaan. Husqvarna bestaat 325 jaar, en wilde daarnaast een aantal innovaties aan de heren en dames journalisten tonen.

Auteur: Hein van Iersel

Schadeapp betekent tijdwinst


Aan bomen ontstaan nogal eens schades, bijvoorbeeld tijdens bouwwerkzaamheden, door aanrijdingen, of domweg door vandalisme. Om zonder volledige taxatie toch een eerste inschatting van de waarde van de boom of de schade te krijgen, heeft Van Helvoirt Groenprojecten samen met het platform iHandhaving de nieuwe iBoom app ontwikkeld. Door hiermee een aantal basisgegevens en foto's in te sturen, weet je als boombeheerder binnen 48 uur waar je aan toe bent.

Auteur: Sylvia de Witt

Kwaliteitszorg bomen:


Het Norminstituut Bomen lanceerde het Handboek Bomen 2014 tijdens de Week Openbare Ruimte in Putten afgelopen april. Het 232 pagina's tellende boek bevat gestandaardiseerde kwaliteitseisen, richtlijnen en normen en beschrijft van A tot Z alle facetten die spelen bij bomen in de openbare ruimte.

Auteur: Sylvia de Witt

Lollystokjes


Het gedonder is begonnen toen bomen natuur werden Veel reacties op mijn column van de vorige keer, waar ik pleit voor de stelling ‘minder is meer’. De sector lijkt klaar te zijn voor het idee dat je beter wat minder bomen kunt planten in de openbare ruimte en er vervolgens goed voor te zorgen, dan de hele openbare ruimte vol te plempen met lollystokjes, die toch nooit een volwassen stadium, of überhaupt het halfwas stadium, zullen halen.

Auteur: Hein van Iersel