Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 8
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Compleet pakket aan ontzorging en besparing met borging van kennis binnen de gemeente


Pius Floris Boomverzorging Nederland werkt al decennialang samen met gemeentes, zowel in de uitvoering als op het gebied van onderzoek, advies en beleid.

Burgemeester Eugster: 'Door mijn oogharen heen zie ik Schijndel als een prachtig populierendorp


Begin dit jaar kwam dit vakblad met het initiatief om een boek te weiden aan de Brabantste van alle bomen : De populier. De gemeente Schijndel omarmde dit initiatief en via een eenmalige schenking. Burgemeester Jetty Eugster van de gemeente Schijndel die per 1 januari overgaat in de gemeente Meijerijstad vertelt waarom.

Auteur: Santi Raats

Het échte verhaal achter de dingen


Bas Visscher. Zijn jarenlange vakkennis als boomverzorger en leider van projecten staat buiten kijf. Wat deze jonge, maar betrokken boomverzorger vooral kenmerkt, is zijn inlevingsvermogen in alles wat leeft.

Auteur: Santi Raats

Plant eens wat vaker een andere eik


Eiken vormen de backbone van het Nederlandse bomenbestand. En hoewel een eik eigenlijk geen echte nadelen heeft, heeft onze voorkeur voor deze boom ervoor gezorgd dat Nederland vol ligt met ‘snelwegen’ voor de eikenprocessierups.

Auteur: Hein van Iersel

Nieuw bijenbomenlabel showcase voor big green data


Het is meer dan een monnikenwerk geweest, vertelt Joost Verhagen, directeur van Cobra. Vier partijen hebben er een coöperatie voor moeten oprichten. Maar sinds dit jaar staan alle bomen van Nederland met hun kronen ingetekend op een kaart van ons land.

Auteur: Peter Voskuil

Laten we ons gezonde verstand gebruiken


Toen wij als gemeente Valkenburg aan de Geul eerder dit jaar besloten om zo’n vijfhonderd zieke essen te kappen, kwam ons dat op de nodige kritiek te staan. Veel mensen schrokken van het feit dat er zo veel bomen tegen de vlakte gingen.

Auteur: Werner Kreutzer

Boetes, klokkenluiders en zero tolerance


Maaischade aan bomen door klepel-, cirkel- en bosmaaiers, het is een verborgen wereld. Hoe groot de maatschappelijke schade is, weet niemand. Lang niet alle aannemers melden beschadigingen, terwijl er in veel gemeentes weinig controle op is, zo leert een korte telefonische rondgang langs betrokkenen.

Auteur: Peter Voskuil

Het geslacht Taxus


Binnen de systematische indeling van het Regnum vegetabile – het Plantenrijk - behoort het geslacht Taxus tot de afdeling Gymnospermae oftewel de naaktzadigen, en vervolgens tot de klasse van de Taxopsida, die uit slechts één orde bestaat, de Coniferae, en daarbinnen tot de familie van de Taxaceae.

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Duurzaamheid begint in de bodem


Een ontmoeting op een beurs, vier jaar geleden in Nürnberg tijdens Galabau, leidde voor Wolterinck BV uiteindelijk tot het exclusieve partnerschap van Terra-fit in Nederland.

Kamphuis: 'De bomen groeien nu bijna door het dak heen'


Bamboe, palmen, Orchidee, Ficus, Begonia en Bromelia, we kennen ze allemaal. Ze staan tegenwoordig in bomenbakken, in patio’s bij ziekenhuizen of op kantoren en in huiskamers.

Auteur: Santi Raats

Multifunctionele grijper kan knippen en zagen tegelijk


In september heeft Groeneveldt Grijpers uit Groot-Ammers zijn bestaande houtgrijperstypen 800 en 600 uitgebouwd met de mogelijkheid voor twee optionele hulpstukken. Werktuigbouwkundige en technisch tekenaar Thijs Sterk hielp mee aan deze ontwikkeling.

Auteur: Santi Raats

Bomen over boomprojecten


De mooiste projecten van de afgelopen periode in the spotlight.

NVTB-voorzitster Ceciel van Iperen:'Schadebedragen kunnen bij waardevolle bomen oplopen tot tienduizenden euro's


In het eerste deel van het drieluik boomtaxaties sprak NVTB-taxateur Bernard Flier over waardebepaling van bomen in het geval van schade.

Auteur: Santi Raats

Zin en onzin van een verplantbaarheidsonderzoek


Boompje groot, plantertje dood’ is een bekend en oud gezegde. Sinds er bomen worden verplant, is dit spreekwoord min of meer achterhaald. Maar voordat het zover is, wordt in sommige gevallen een vooronderzoek gedaan, een zogenaamd verplantbaarheidsonderzoek.

Auteur: Rudolf Hendriks, Terra Nostra

Inspiratie-eik


Ik ben de zoon van een boomkweker en daar ben ik eigenlijk best trots op. Daar horen natuurlijk ook de eigen familiegebonden afwijkingen bij. Bij ons aan de gezinstafel ging het vroeger al gauw over de voordelen van Fraxinus, Quercus of Tilia.

Auteur: Hein van Iersel