Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 7
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Wandelende bomenencyclopedie deelt zijn kennis in online bibliotheek


Wie zegt dat adviseurs saai zijn, heeft dat mis als het gaat over deze jongeman. Simen Brunia is nog maar negen jaar actief in de bomenbranche.

Auteur: Santi Raats

Modelmatige achterstand in snoeibeeld: keuze tussen hoppen en choppen


Achterstallig onderhoud bij bomen komt niet zelden voor. De gevolgen zijn direct waarneembaar, omdat het in dat geval meer energie en dus geld kost om de meestal veel te dikke takken te verwijderen. De doorwerkende effecten zijn mogelijk nog schrijnender.

Auteur: Henry Kuppen, Terra Nostra

Resultaatgerichte beleidsmedewerker helpt gemeente aan extern georiënteerde bedrijfscultuur


Geert Jan Rozendaals doel voor de korte termijn liegt er niet om: het 'groenste dorp van Nederland' worden. Daarvoor schreef de 35-jarige beleidsmedewerker bij de gemeente Zuidplas in 2015 een gedetailleerde groenvisie.

Auteur: Santi Raats

Niet zozeer de hoogte van de boom telt, alswel de moeilijkheidsgraad


Op deze zonnige herfstdag in oktober zijn veertien laatstejaars leerlingen van Helicon Apeldoorn bezig met de praktijktoets Afbreken Bomen. Deze jongens komen straks op iedere plek waar een hoogwerker niet bij kan.

Auteur: Sylvia de Witt

Zelfs de wethouder krijgt nu verstand van bomen


Op de Dag van de Openbare Ruimte kwam Tree-O-Logic met een grote innovatie naar buiten: een business intelligence tool, genaamd Treedash. Treedash heeft een plek gekregen in het online klantenportaal van Tree-O-Logic.

Auteur: Santi Raats

Carya's


Wenst u nog een nootje, waarde lezers? De okkernootfamilie bestaat uit walnoten, vleugelnoten, kegelnoten, wielnoten en bitternoten. Er zijn zwarte noten, grijze noten, Chinese vleugelnoten, Japanse makkers, bleke bitternoten, harige jongens, koningsnoten en nog veel meer.

Auteur: Jan P. Mauritz VRT

Boswet versus wet natuurbescherming: wie is bevoegd?


Na lang wachten gaat het op 1 januari 2017 gebeuren: de Wet Natuurbescherming (Wnb) treedt in werking, met daarin opgenomen de bescherming van houtopstanden. Houtopstanden die nu nog beschermd worden door de dan uit werking tredende Boswet, vallen voortaan onder de nieuwe wet.

Auteur: mr. A.V.K. Goudzwaard, Cobra adviseurs

De heilige eik van Goirle is toch niet zo heilig


Op vrijdag 18 november werd de ‘Heilige eik van Goirle’ gekapt. De plaatselijke kranten stonden er vol van. Er was namelijk jarenlang juridisch getouwtrek aan voorafgegaan tussen een bewoner met steun van de Brabantse Milieufederatie en de gemeente Goirle.

Auteur: Santi Raats

Sortiment moet je doen


Boomkwekers en boomverzorgers spreken elkaars taal niet. Kijk eens naar de stamdiameter, die bij boomkwekers op een meter wordt gemeten, terwijl boomverzorgers en -adviseurs 1,30 meter aanhouden. Snoeien bij aanplant?

Auteur: Jaap Smit

Diversiteit in aanplant; durven en doen


Op donderdag 13 oktober werd bij Boomkwekerij Udenhout in Udenhout de Boom Innovatie Dag gehouden. De deelnemers lieten zich ditmaal bijpraten over het thema 'Plant eens een andere boom'. Met dit thema wilden de vakbladen Boomzorg, Stad+Groen en Boom in Business diversiteit in de openbare ruimte stimuleren.

Auteur: Kelly Kuenen

Weinig verandering op gebied van ondergrondse kluitverankering


De meeste producenten van kluitverankeringssystemen zijn eensgezind: er zijn momenteel weinig ontwikkelingen in de markt. Toch is niet iedereen in de branche het daarmee eens. De biologisch afbreekbare verankeringssystemen lijken bezig aan een voorzichtige opmars, maar blijven punt van discussie.

Auteur: Nino Stuivenberg

Volop genieten van een eindelijk voltooid Catharinaplein


Het Catharinaplein in Eindhoven heeft de afgelopen jaren roerige tijden gekend, met meer downs dan ups. Maar nu is het keerpunt daar.

Auteur: Sylvia de Witt

Als wij goed voor de bomen zorgen, zorgen de bomen voor ons!


Tree Ground Solutions (TGS) uit Amsterdam gaat al meer dan tien jaar de uitdaging aan om bomen een gezonde plek in de stad te bieden. 'Door de ecosysteemdiensten die een boom verleent, is hij van grote meerwaarde voor de stad.

Auteur: Sylvia de Witt

Gemeente Oss wil bomenbeleid beter communiceren


Wie in Oss ‘Granietstraat’ zegt, heeft meteen een gesprek over bomenoverlast. Komend voorjaar gaat de gemeente de geplaagde bewoners van de Granietstraat verlossen van 36 uit de kluiten gewassen moeraseiken en twee essen, die al jaren voor veel overlast zorgen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Ondergrondse Kluitverankering GreenMax


Steeds meer gemeenten verankeren bomen ondergronds zodat boompalen niet meer nodig zijn. Kluitverankering is een effectieve en betrouwbare methode om bomen ondergronds te verankeren met een direct visueel eindresultaat. Daarnaast heeft de kluitverankering een goede prijs/ kwaliteitsverhouding.

De burger wikt, de wethouder schrikt


In deze uitgave van Boomzorg kunt u twee artikelen lezen over de impact van veranderende wetgeving op het beheer van bomen.

Auteur: Hein van Iersel