Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Chlorofylfluorescentie


Zonlicht is één van de essentiële onderdelen voor fotosynthese. Als licht van de zon is geabsorbeerd door een chlorofylmolecuul, dan wijzigt de elektronische configuratie van het molecuul voor een korte periode door overdracht van een elektron.

Auteur: Michiel Mol, Terra Nostra, kennisatelier voor boom en bodem

'De wandeling': tijd voor een goed gesprek


Martin Efdee van de gemeente Rijswijk en Martin Tijdgat en Frank Peters van de gemeente Wijdemeren kregen op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam een rondleiding van de boomverzorger aldaar, Johan Mullenders.

Auteur: Santi Raats

Hoe de boom zijn verhaal vertelt


Iedere boomverzorger in Nederland zou zijn vingers aflikken bij de website van de Urban Forest Strategy in Melbourne, Australië. De site bevat een schat aan informatie over de 77.000 bomen van de stad.

Auteur: Jessica Heggers

Het geslacht Crataegus (deel 2)


Meidoorns... Zoals in deel I van dit geslacht al gememoreerd: aan de ene kant de schitterende bloemenzee en aan de andere kant het slechte wortelstelsel en de enorme hoeveelheid vervelende insecten.

Auteur: Jan P. Mauritz (VRT)

Een natuurlijke boom en geen stijve hark, waar boomkwekerijen vol mee staan


‘Ik heb geen echte favoriete boom,’ meldt Johan Canoot, ontwerper in dienst van de gemeente Maastricht. ‘Hoogstens een voorkeur voor natuurlijk groeiende bomen en niet voor die stijve harken die je steeds meer ziet staan bij kwekers. Maar als ik moet kiezen, kies ik die Ulmus laevis vanwege het bijzondere verhaal dat aan deze boom vastzit.’

Auteur: Hein van Iersel

Meer veiligheid door voortschrijdende inzichten


Pfanner, fabrikant van het merk Protos-integraalhelmen voor industrie, bos en boomverzorging, heeft een oplossing bedacht voor de storingsgevoelige radiocommunicatiesystemen waarmee boomverzorgers regelmatig onderling communiceren.

Auteur: Santi Raats

Bezorgdheid over hercertificering ETW'ers


Sinds 1 januari 2013 is er een hercertificering voor ETW’ers ingevoerd. Iedere ETW’er is verplicht om jaarlijks punten te verzamelen. Doet hij dat niet, dan verloopt zijn certificaat. Veel ETW’ers dreigen daarom in 2016 hun certificaat te verliezen.

Auteur: Hein van Iersel

Boombeheerders staan machteloos tegenover kastanjebloedingsziekte


‘De kastanjebloedingsziekte (KBZ) is zeker nog niet op zijn retour.’ Dat zegt Fons van Kuik, senior onderzoeker gewasbescherming, boomziekten en plagen aan Wageningen UR. ‘We zijn er inmiddels aan gewend, maar de ziekte woekert wel degelijk door.’

Auteur: Paul van der Sneppen

Richtlijn voor aanpak roetschorsziekte


Roetschorsziekte vormt een risico voor de volksgezondheid. Het snel verwijderen van een aangetaste boom is belangrijk om dat risico te beperken.

Auteur: Ron Schraven

Duurzaam behoud monumentale plataanstadhuis Tilburg


Om de kantoren van de gemeente Tilburg meer te concentreren zijn er renovatieplannen voor het stadskantoor in het centrum van Tilburg. Om ruimte te maken voor de renovatie moeten meerdere bomen geveld worden; ook een monumentale plataan staat op een ‘lastige’ plek.

Auteur: Roel Vermeulen

Proeve van bekwaamheid is vooral een generale repetitie voor het ETW-examen


Zo’n 28 jongens van Helicon Apeldoorn deden dit jaar eindexamen Boomverzorging. De Proeve van bekwaamheid vond plaats in het Zuiderpark in Apeldoorn. Boomzorg nam er een kijkje en de vier kandidaten brachten het er zo te zien goed van af.

Auteur: Sylvia de Witt

Bestrijding eikenprocessierups nog in tussenfase


Wat doen we als het om bestrijding van de irritante eikenprocessierups gaat? Nematoden, afzuigen of toch maar weer Xen Tari? Opdrachtgevers hebben moeite de effecten van alle methoden tegen elkaar af te zetten. Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Nieuwe onderzoeken en middelen dienen zich aan.

Een compleet concept van totale ontzorging


Pius Floris Boomverzorging heeft in 2015 een nieuw plan opgesteld met betrekking tot hoe de organisatie zich de komende jaren gaat positioneren in de markt. De zevenkoppige franchiseraad kwam onlangs in het Miranda Paviljoen in Amsterdam bijeen om dit plan naar buiten te brengen.

Auteur: Sylvia de Witt

'Team Boomzorg' steekt de handen uit de mouwen in arboretum Oostereng


Eind mei hield het team van Boomzorg zich voor één dag niet bezig met het schrijven over bomen, maar stak het zelf de handen uit de mouwen in het arboretum Oostereng in Wageningen. Onder leiding van projectcoördinator en Wageningen-docent Leo Goudzwaard.

Niks boven bomen


Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte.

Kastanjes uit het vuur


Eigenlijk was ik min of meer in de veronderstelling dat we het moede hoofd al gebogen hadden voor deze ziekte

Auteur: Hein van Iersel