Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

De dreiging van de essenprachtkever


De essenprachtkever (Agrilis planipennis Fairmaire) is een Aziatische houtborende kever, die essen doodt door uitgebreide vraat aan het cambium. Na het verlies van miljoenen essen in Noord-Amerika, de afgelopen jaren, heeft de kever zich inmiddels gevestigd in de regio rond Moskou en lopen de essen in Europa ook gevaar.

Auteur: Dr. Wendy Batenburg

Kale kas omgebouwd tot tropische tuin


Vorig jaar was de kas van twee hectare in de nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen zo goed als leeg. Alleen de contouren van het nieuwe ontwerp waren te zien. Een groot verschil met nu. De kas heeft inmiddels een complete inrichting met tropische beplanting en nieuwe inwoners. Voor dit project heeft Heicom 8.000 kuub tropische-bomengrond geleverd.

Auteur: Janneke de Wit

Groene superhelden voor een duurzame stad


Zomaar een stad. Een plein met bomen. Een verdichte bodem door verharding en zwaar verkeer. Zonlicht reflecteert vanaf de glazen gevels van hypermoderne gebouwen en drijft de temperatuur op. Soms wel tot zestig graden. Uitlaatgassen en fijnstof verontreinigen de lucht.

Een bijzondere boom op een speciale manier verplant


Een aantal weken terug plaatsten wij op de Boomzorg-website een foto van een boomschijf van een iep uit een van de leslokalen van IPC Groene Ruimte, met daarbij de vraag wat deze schijf zo bijzonder maakte. Veel mensen bleken het juiste antwoord te weten en uit deze antwoorden hebben wij een winnaar gekozen.

Auteur: Janneke de Wit

Nieuw in bomenland: Uitwisselingsformat boomveiligheidsgegevens


Kennisplatform CROW heeft zijn Richtlijn Boomveiligheidsregistratie onlangs uitgebreid met een zogenaamd 'uitwisselingsformaat'. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een richtlijn voor het uitwisselen van controlegegevens. Het doel is de registratie en uitwisseling van gegevens uniform en meer gestroomlijnd te laten verlopen.

Auteur: Kelly Kuenen

Het geslacht Crataegus (deel 1)


‘Elk voordeel heeft zijn nadeel.’ Deze gevleugelde uitspraak van een grootmeester, niet in de botanie maar in de voetballerij, geldt ook voor het meidoorngeslacht, de hoofdpersoon in dit deel van het feuilleton met veel interessante informatie over dit grote geslacht, de soorten, kruisingen en cv’s, naast allerlei wetenswaardigheden over kenmerken, bloemopbouw etc.

Auteur: Jan P. Mauritz (VRT)

Bomen duur? Echt niet! Of Toch?


Bomen zijn de dragers van de gemeentelijke groenkwaliteit en de pijlers van een groene uitstraling, waar vrijwel elke gemeentelijke bestuurder apetrots op is. Daar zullen niet veel mensen het mee oneens zijn. En terecht! Welke gemeente pocht er nu niet over ‘groen’? En dat mag; nee: dat moet!

Auteur: Henkus Arboricus

Dubbel goede scholing voor avontuurlijk beroep


Het internationaal erkende certificaat European tree worker is bij overheidsorganisaties steeds meer een vereiste. Helicon Apeldoorn en Helicon Eindhoven bieden hiervoor een vierdaagse training aan. ‘Een diploma Boomverzorging niveau 3 samen met een certificaat ETW, dat is toch wel een mooi totaalpakket voor de leerling’, menen André Hillebrand en Corik Geurts, coördinators tree worker van respectievelijk Helicon Apeldoorn en Helicon Eindhoven.

Auteur: Sylvia de Witt

Het bastaardbroertje van Parrotia gaat op voor de titel 'inspiratieboom'


Toen vakblad Boomzorg in 2015 de term ‘inspiratieboom’ introduceerde, was groenbeheerder Thijs Kruiver van de gemeente Zundert zo’n beetje de eerste die reageerde: x Sycoparrotia semidecidua moest het worden. Te onbekend en te weinig beschikbaar, oordeelde de redactie van Boomzorg.

Auteur: Hein van Iersel

Niks boven bomen!


Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte. Uw project in een uitgave van Boomzorg? Stuur een mail naar project@nwst.nl en u krijgt alle informatie doorgestuurd.

Schraal


In deze uitgave tel ik slechts drie pagina’s met in totaal negen projecten die door lezers zijn ingestuurd. Ik zeg met nadruk slechts drie pagina’s, omdat eerdere edities van Boomzorg veel ruimer bedeeld waren in het aantal projecten.

Auteur: Hein van Iersel