Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Betere Bomen is jarig!


Een jaar geleden is de website van Betere Bomen de lucht in gegaan. Betere Bomen is ontstaan door de samenwerking van een landschapsarchitectenbureau (Burobol), boomtechnisch adviseur en auteur van de Stadsbomen Vademecums (Prohold) en het kennisatelier voor boom en bodem (Terra Nostra).

Auteur: Henry Kuppen

Wie heeft de communicatietouwtjes in handen wat betreft de eikenprocessierups?


De laatste jaren is er een verandering te zien in de rol van gemeenten. Steeds vaker worden prestatiecontracten afgesloten en wordt het beheer van bomen uitbesteed. Ook de bestrijding van de eikenprocessierups (EPR) wordt vaak overgedragen aan aannemers. Heeft dat gevolgen voor de communicatie tussen aannemer, opdrachtgever en burger? Wat vertellen gemeenten zelf nog over de rups? Vakblad Boomzorg zocht het uit.

Auteur: Janneke de Wit

ETW-arboretum in Apeldoorn


De gemeente Apeldoorn heeft een ETW-arboretum laten aanleggen naar het idee van Helicon. Studenten boomverzorging hebben de bomen, die allemaal op de sortimentslijst van hun studie staan, zelf geplant.

Auteur: Santi Raats

Bomen, bron van boosheid bij buren


Ongeveer 2% van alle uitspraken van rechters in Nederland wordt gepubliceerd op de website www.rechtspraak.nl. De rechtbanken bepalen zelf welke vonnissen op het internet komen. Zij selecteren de vonnissen en proberen daarmee een representatief beeld van de Nederlandse rechtspraak te geven.

Auteur: Jilles van Zinderen (MANZ Legal)

Robur op een onderstam van robur zou veilig moeten zijn. Klopt dat wel?


Van iepen weten we het: een iep op een onderstam van Ulmus glabra is vragen om problemen. Maar eiken? Hoe zit het eigenlijk met eiken?

Auteur: Hein van Iersel

Ostrya of hopbeuk: bijna een dubbelganger van haagbeuk, maar dan spannender en transparanter


Je kunt maar één keer de juiste keuze maken bij het aanplanten van een boom, aldus Wolfgang Holz, landschapsarchitect in dienst van de gemeente Helmond. Als ik hem, met zijn uitgesproken mening over Beheer Bewust Ontwerpen en Ontwerp Bewust Beheren vraag wat zijn inspiratieboom zou zijn, heb ik no time een mailtje terug. Het wordt de hopbeuk oftewel Ostrya carpinifolia.

Auteur: Hein van Iersel

Ostrya carpinifolia


Binnen de systematische indeling van het regnum vegetabile – het plantenrijk – behoort het geslacht Ostrya tot de orde van de Fagales – de eenhuizige, eenslachtige nootvruchtdragende katjesdragers – en daarbinnen tot de familie van de Corylaceae. Enkele andere families binnen deze orde zijn Betulaceae (de berkenfamilie), Fagaceae (de napjesdragers) en, als bijzonderheid, Casuarinaceae, de ijzerhoutfamilie uit Indonesië.

Auteur: Jan P. Mauritz (VRT)

Volledig ontzorgd met een up-to-date machinepark


Waarom zou je je als bedrijf of gemeente druk maken om onderhoud en keuringen van eigen, vaak verouderde machines, als je nieuwe en jonge machines flexibel kunt leasen? Want dat kan met het Poel Machinebeheer Concept van Poel Bosbouwartikelen bv. ‘Je hebt steeds de nieuwste machines, die altijd gekeurd zijn en wat je niet nodig hebt, kan weer terug.

Auteur: Sylvia de Witt

Weert verplant zes monumentale bomen met sleeptechniek van te herinrichten bedrijventerrein


In 2014 werd de Nederlandse gemeente Weert uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld. Deze competitie vond plaats in het verre Canadese Charlottetown. De jury beoordeelde Weert op thema’s als netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied.

Auteur: Maartje van Pinxteren

Er was eens ...


… een dorpje in het westen van ons land. Net als in de rest van het land stond een groene leefomgeving er hoog in het vaandel. Maar behalve het groen vonden de dorpsinrichters ook de inwoners van het groene dorpje heel belangrijk. Een prachtig spilcentrum zou hier uit de natte aarde verrijzen.

Auteur: Herman Wevers

Het geslacht Catalpa


De soortnaam Catalpa dankt de boom aan de verbasterde naam Catawpa die de autochtone (ook hier!) inwoners van Noord-Amerika, de indianen, aan Catalpa speciosa gaven.

Auteur: Jan P. Mauritz

Misschien niet de oudste boom van Nederland, waarschijnlijk wel de meest bijzondere


Volgens een negentiende-eeuwse legende zou onder de Bosberg bij het Friese Appelscha een enorme eikenboom schuilgaan. Volgens dit verhaal is het hoogste punt op het Friese vasteland ontstaan door het onderstuiven van een oude eik. Dit is geen sprookje, maar waarheid, blijkt nu uit onderzoek. Er zijn wel meer ondergestoven bomen.

Auteur: Sylvia de Witt

Achtste editie Boominfodag op nieuwe datum én locatie


Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vormt Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp het decor voor alweer de achtste Nederlandse Boominfodag. Tijdens de dagen worden verschillende workshops en buitenprogramma's georganiseerd, waarbij diverse beleidszaken aan bod komen.

Auteur: Kelly Kuenen

Boombestek: hoe steken we het aan de vork?


Bij het opstellen van een snoeibestek staat de opdrachtgevende partij vaak voor uitdagingen. Momenteel wordt bij CROW gewerkt aan een update van het ‘hoofdstuk bomen’ in het RAWbestek, met het doel het systeem te optimaliseren. Boomzorg vroeg naar deze vernieuwing en vroeg enkele partijen: hoe stel je een goed snoeibestek op? En tegen welke problemen loopt de markt aan?

Auteur: Kelly Kuenen

Boomfeestdag 2016


Vijfhonderd kinderen en tweehonderd andere genodigden verzamelden zich woensdag 16 maart in ’s-Hertogenbosch voor de 59e Nationale Viering Boomfeestdag. De dag begint met een debat over het Europees Bomenverdrag. Met dit verdrag willen de kinderen door het planten van bomen de toekomst van de aarde veiligstellen. De bedoeling is dat elk kind voor zijn of haar elfde verjaardag een boom plant: 'one tree per child'. ’s Middags werden vijfduizend bomen en heesters aangeplant in het Kanaalpark, het begin van een uniek speelbos.

Hoe kunnen hoogwerkerbestuurders veilig een spoor oversteken?


In Dalfsen voltrok zich op 23 februari een vreselijk ongeluk, waarbij een Arriva-trein van Zwolle naar Emmen met vijftien passagiers aan boord inreed op een hoogwerker die een met spoorbomen beveiligde spoorwegovergang overstak. Geen enkele passagier raakte zwaargewond. De boomverzorger die in de kraan zat, sprong op tijd naar buiten.

Auteur: Santi Raats

De juiste boom


We gebruiken de uitdrukking zo vaak dat ze bijna platgetreden is: de juiste boom op de juiste plaats. Iedereen is het daarmee eens en toch gedragen we ons er maar zelden naar.

Auteur: Hein van Iersel