Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Houten neemt afscheid van zijn kastanjes aan de rondweg – op een na


Met de kennis van nu was vroeger alles makkelijker. Dat geldt in ieder geval voor de aanplant van de ongeveer 3500 Aesculus hippocastanum ‘Baumanii’ aan de rondweg van Houten. Deze bomen, op wat waarschijnlijk de mooiste en meest in het oog springende groeiplaats van Nederland is, werden onbedoeld een voorbeeld van wat de kastanjebloedingsziekte met Baumanii’s kan uitrichten.

Auteur: Hein van Iersel

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel


Eigenlijk kennen we het allemaal, maar we praten er niet genoeg over: op het moment dat de toezichthouder zich omdraait om terug te keren naar kantoor, graaft de aannemer weer een stuk minder diep. Ik neem het de aannemer niet kwalijk; die wil ook wat verdienen.

Auteur: Werner Hendriks

Bomenroute Purmerend combineert ‘oude lelijkerds’ met nieuwe perken


Begraafplaatsen worden steeds vaker beschouwd als een stukje openbaar groen. Dat dit heel goed kan, bewijst de gemeente Purmerend, waar de oude begraafplaats in het centrum opgenomen is in de bomenroute van de stad. De begraafplaats, opgericht in 1664, is een van de oudste nog bestaande monumenten in de stad en een van de oudste begraafplaatsen van het land.

Auteur: Kelly Kuenen

Nieuwe beslistool Agrifirm Plant helpt Wolterinck bij EPR-behandeling met nematoden


De afgelopen jaren kropen de eikenprocessierupsen (EPR) opvallend vroeg uit hun cocon en werden de eerste brandharen van EPR al gemeld nog voordat de eerste vogels uit hun ei kropen. Niet gek dus dat veel bedrijven volop bezig zijn met de (door)ontwikkeling van methoden om het groeiende probleem aan te pakken. Wolterinck zet in de aanloop naar het seizoen in op het behandelen van EPR met nematoden, met gebruikmaking van een 'beslistool' die werd ontwikkeld door Agrifirm Plant.

Auteur: Kelly Kuenen

Doorbraak in onderzoek naar essentaksterfte


De essentaksterfte, die veroorzaakt wordt door de ziekteverwekkende schimmel Hymenoscyphus fraxineus, treft vele essen. De ziekte is voor het eerst in Polen vastgesteld en heeft in Europa inmiddels tot enorme verliezen van essen geleid. De schimmel verspreidt zich via de lucht en tast als eerste het blad aan. Niet snel hierna worden bladsteel en takken aangetast, met als mogelijk gevolg dat grote gedeeltes van de kroon afsterven. Dit zorgt niet alleen voor een sterke reductie van de vitaliteit en conditie van de boom en een (forse) toename van de beheerkosten, maar het afgestorven takhout kan ook gevaarlijke situaties opleveren op bepaalde locaties.

Auteur: dr. Wendy Batenburg, Terra Nostra

Mag de overheid de eigen spelregels achteraf veranderen?


Vorige week speelde ik met mijn kinderen een kaartspelletje. Tijdens het spel probeerde de jongste de regels te veranderen. Uiteraard omdat het haar veel beter zou uitkomen. Met een glimlach vertelde ik haar dat dit natuurlijk niet mag.

Auteur: Robert Wannink

Tilia cordata, Boom van het Jaar 2016


Onder de naam Bomen voor Bijen is woensdag 20 januari jongstleden, tijdens de tweede landelijke Boomkwekersdag van de LTO-Cultuurgroepen voor bos- en haagplantsoen en laan-, bos- en parkbomen in Echteld, Tilia cordata gekozen tot Boom van het jaar 2016. Tilia cordata en zijn nageslacht leveren machtige en zeer goede bomen, te gebruiken in alle mogelijke toepassingsgebieden van de openbare en private ruimte. Het zijn ook grote voedingsleveranciers voor insecten. Er zijn niet voor niets zo veel cv’s van. Voor elk wat wils!

Auteur: Jan P. Mauritz

Kasteelboom uit 1678 vervolgt zijn groei


Een van de oudste acacia’s van West-Europa, geplant ter ere van de Vrede van Nijmegen in 1678, had een steuntje in de rug nodig. De oersterke eeuwenoude boom helde over en moest worden gesnoeid.

Auteur: Santi Raats

Renovatie landgoed Villa Mariënhof


Van Helvoirt Groenprojecten heeft in januari het landgoed rond Villa Mariënhof geherstructureerd. Het doel was om het oude Leonard Springer-ontwerp, dat door de jaren heen overgroeid was geraakt, terug te laten komen.

Auteur: Santi Raats

Wie schuift er aan voor een groen gesprek


Allereerst wil ik van deze gelegenheid gebruikmaken om iedereen enorm te bedanken voor alle enthousiaste reacties en felicitaties. Met het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016 stonden onze boomkwekerij en daarmee de hele sector in één klap op de kaart. Fantastisch natuurlijk!

Auteur: Toon Ebben

The plane tree has landed


Een dinsdagochtend in januari, 9.43 uur. Met de strengste veiligheidsvoorzorgen is zojuist het sein om te hijsen gegeven. Even lijkt er niks te gebeuren. Dan komt de 180 ton zware kluit los. Perfect in evenwicht wordt de 15 meter hoge plataan van de ene naar de andere kuil getransporteerd en wordt het teken 'zakken' gegeven. Alphen kan opgelucht ademhalen. The plane tree has landed.

Auteur: Peter Voskuil

Bomen in Westlands kustgebied


De gemeente Westland is een deel van ‘het Westland’, een gebied dat deels door de zee is geschapen. Deze gemeente bestond vroeger vooral uit duin en moeras, dus was er een grote variatie aan groen. Nu is de gemeente Westland geïndustrialiseerd; 90 % is verhard en bebouwd. Welke beplanting is nu geschikt voor dit deel van Nederland?

Auteur: Aad van Uffelen

Een stille Franse Revolutie


Dankzij moderne en krachtige accu’s hebben groenbedrijven tegenwoordig toegang tot milieuvriendelijk, geluidsarm en ergonomisch vriendelijker gemotoriseerd gereedschap.

Auteur: Guy Oldekotte

Verplanting Cuijkse reus


Het blijft een bijzonder schouwspel: grote bomen die naar een nieuwe locatie gebracht worden. Begin januari konden inwoners van het Brabantse Cuijk het van dichtbij meemaken. Een week lang waren medewerkers van Kuppen Boomverzorging hier samen met andere professionals volop aan het werk om een oude knoteik te verplaatsen.

Auteur: Kelly Kuenen

Eucommia ulmoides: een klimaatboom die goed tegen zowel vocht als droogte kan!


Ons klimaat verandert; dat lijkt inmiddels iedereen te erkennen. Daarmee zal ook ons sortiment veranderen. De van oorsprong Chinese gummiboom ofwel Eucommia ulmoides zou dan een waardevolle toevoeging kunnen zijn. In Noord-Amerika wordt hij verkocht als een boom die ook onder de droogste condities nog groen blijft. Daarnaast zou de boom ook goed tegen een overmaat aan vocht kunnen. Martin Tijdgat van de gemeente Wijdemeren neemt voor deze klimaatboom de rol van boomambassadeur op zich.

Auteur: Hein van Iersel

Niks boven bomen!


Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte.

Schiet mij maar lek


Ik hoorde pas een aardige analyse over het verdwijnen van kennis uit de sector. We zouden allemaal willen dat het anders was, maar het leidt geen twijfel dat de kennis bij gemeentelijke organisaties aan het verdwijnen is. Het begint bij bezuinigen.

Auteur: Hein van Iersel