Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Vijfde Boom Innovatie Dag bezorgt bezoekers waardevolle kennismiddag


Op 17 september organiseerden de vakbladen Boomzorg, Stad + Groen en Boom in Business voor de vijfde maal de Boom Innovatie Dag, ditmaal in het Ebben Inspyrium in Cuijk. De dag was zeer geslaagd met een hoge opkomst van zo'n driehonderd bezoekers en met de zaakkundige dagvoorzitter Henry Kuppen aan het stuur. De regen kon de sfeer op het demoterrein buiten niet verstoren.

Auteur: Santi Raats

Zomereik gaat vrijuit na beschuldiging van woningverzakking


Nabij het dorp Peize in de gemeente Noordenveld staat een woning waarin zeer ernstige scheurvorming door verzakking is opgetreden. De bewoner claimde dat de boom bij de woning de oorzaak van de verzakking zou zijn. Boom-KCB heeft dit met een onderzoek weerlegd. De claim is inmiddels ingetrokken.

Auteur: Santi Raats

'Branche moet ETW-certificering actief stimuleren'


'Te veel vakbekwame boomverzorgers zien nog af van de Europese ETW-certificering omwille van de kosten.' Dat zegt Corik Geurts, projectleider mbo aan Helicon opleidingen in Eindhoven. 'De branche van boomverzorgers professionaliseert snel, maar laat ook kansen liggen. Ze zou er goed aan doen maatregelen te nemen om meer boomverzorgers ETW-gecertificeerd te krijgen.'

Auteur: Paul van der Sneppen

Wat is de diversiteitsambitie binnen projecten?


Op verschillende plekken planten beheerders de laatste jaren meerdere soorten door elkaar heen aan, met name om zo bij ziekten en plagen niet hele rijen te verliezen. Beheerders van de openbare ruimte zijn zich er steeds meer van bewust: uniformiteit is de gangbare norm, maar diversiteit is de ambitie! Verschillende projecten op een rij.

Auteur: Santi Raats

Inspiratieboom 2015: Nyssa sylvatica


Afgelopen donderdag 17 september was het dan zover: de bekendmaking van de Inspiratieboom van 2015. Tijdens de Boom Innovatie Dag 2015, een NWST-symposium in het Inspyrium van Ebben Boomkwekers BV in Cuijk, vond de geweldige apotheose van de verkiezingsstrijd plaats tussen een achttal bomen: de uitverkiezing tot Inspiratieboom van 2015.

Auteur: Jan P. Mauritz, VRT

Wat mag een boom kosten?


Bomen zijn goed voor mens en omgeving. Daar is iedereen het eigenlijk wel over eens. Maar hoe laat de waarde van een boom zich uitdrukken in harde euro's? Om aan die discussie richting te geven, heeft Boomzorg geprobeerd een inventarisatie te maken van de totale kosten en de baten van een boom.

Auteur: Paul van der Sneppen

Paleisbrug in Den Bosch, een sterk staaltje stedelijk groen


Op 9 mei 2015 is de Paleisbrug in 's-Hertogenbosch officieel voor het publiek geopend. Het viaduct (een brug gaat over water) is een ontwerp van Mels Crouwel en is aangeplant volgens een beplantingsplan van Piet Oudolf. Joost Verhagen, Günther Rutten en Jaap Smit van Cobra adviseurs hebben tijdens de voorbereidings- en uitvoeringsfase intensief samengewerkt met opdrachtgever en opdrachtnemers.

Auteur: Günther Rutten

Heicom en BSI Bomenservice introduceren nieuw boomgranulaat


BSI Bomenservice en Heicom hebben de handen ineengeslagen om een duurzaam bomengranulaat te ontwikkelen. BSI Bomenservice zal met de naam TreeCycle Bomengranulaat de markt betreden en Heicom met de naam Boomgranulaat Eco. Beide bedrijven introduceren het nieuwe bomengranulaat op de Dag van de Openbare Ruimte 2015.

Auteur: Santi Raats

Meerstammige bomen toepassen in het stedelijk gebied


Meerstammige bomen bieden met hun natuurlijke kleuren- en vormenrijkdom oneindig veel mogelijkheden in de openbare ruimte. Het zijn prachtige parkbomen, die een verrassende dieptewerking creëren en een veel grotere natuurlijke beleving geven dan hoogstam bomen. Er is immers op ooghoogte veel meer te zien van de boom, dankzij de mooie structuur van de meerdere stammen en de vaak lagere kroonaanzet.

Auteur: Theresia Bos

Beheren = besparen


Zo maar een weekoogst uit mijn mailbox. Twee keer een melding over cyclisch beheer. Een keer van Tree-O-Logic en een tweede melding van Cobra. Bij nadere bestudering blijken beide begrippen weinig met elkaar te maken te hebben. Wat dit precies allemaal inhoudt, hoort u later

Auteur: Hein van Iersel