Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 7
Lees online
Naar de enquête

Zou Maarten van Rossum een stukje Utrecht in zelfbeheer nemen?


Onder het motto ‘groen moet je doen’ probeert de gemeente Utrecht haar burgers te motiveren om door middel van zelfbeheer een stukje groen of een speelplekje te onderhouden.

Auteur: Chris Winter

Gauke Dam: Zonder collectiviteit is iepziektebestrijding geen haalbare kaart


Iepenziektebeheer is met name succesvol als beheerders samenwerken, want hij is zeer besmettelijk via iepenspintkever en ondergrondse wortelverbindingen. Het succes van de Iepenwachten is gestoeld op samenwerking. Gebeurt dit niet, dan kan het wel eens gebeuren dat beheermaatregelen rond iepenziekte voor niets worden genomen.

Auteur: Santi Raats

Als een mes door de boter met fijne zaagketting


Begin 2013 was Husqvarna met de T536 Li XP nog de absolute favoriet in de accu-tophandle-gebruikerstest die Boomzorg liet verrichten door medewerkers van Pius Floris Boomverzorging. 'Eigenlijk werden hier appels met peren vergeleken, want Stihl had toen nét nog geen tophandle-accuzaag op de markt en deed mee met een gewone accukettingzaag met achterhandgreep', aldus Tommy Nagtegaal van Stihl. Daar is sinds dit jaar verandering in gekomen met de MSA160T.

Auteur: Santi Raats

Granulaattest reist van lab naar praktijk


Sinds de Dag van de Openbare Ruimte begin oktober dit jaar is RAG ermee naar buiten getreden: een test die in de praktijk die de verdichting van granulaat test. Die verdichtingsgraad blijkt namelijk altijd anders uit te pakken dan in het lab op voorhand is gemeten en is toch handig om te weten vóórdat een stadsboom ermee in de verharding wordt geplaatst.

Auteur: Santi Raats

Professionele stobbenfrees perfect voor particuliere tuin


De SCW-410H is een professionele stobbenfrees die bij overheid en bedrijven kan worden ingezet, evenals bij particulieren, omdat hij ook op niet-toegankelijke plaatsen kan komen. Zo'n vier jaar terug kwam het eerste model op de markt, eigenlijk op verzoek van Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout. Dit bedrijf was dan ook de eerste klant.

Auteur: Sylvia de Witt

Stobbenfrezen: Voorkom uitloop gerooide bomen
Niet nieuws onder de zon, in de strijd tegen de zon


Lindenbomen of andere geslachten hebben van oudsher een snoeivorm voor een functie, zoals zonnewering of sierelement. Tegenwoordig kan de hoeveelheid advertenties met lei- en vormbomen op internet in uitgeprinte vorm met gemak een auto, nee, een bus bedelven! Mits in beperkte mate, is er niets mis mee om ze aan te planten. Doe er vooral uw opdrachtgever, de burger, een plezier mee, want die geniet van mooie snoeivormen hier en daar, op een pleintje of in een winkelcentrum.

Auteur: Jan P Mauritz

Wijdemeren bouwt aan een iepenarboretum 2.0


De gemeente Wijdemeren is al jaren bezig haar iepenbestand uit te breiden. Volgend jaar en het jaar daarop worden er - met dank aan Noordplant - nog eens ongeveer twintig nieuwe iepensoorten aangeplant. Daarnaast beschikt de gemeente straks ook nog eens over een digitaal iepenarboretum 2.0. Beleidsmedewerker Openbaar groen, Flora en fauna van de afdeling Beheer Openbare Ruimte, Martin Tijdgat, hoopt dit in het najaar van 2015 te lanceren.

Auteur: Sylvia de Witt

Ook niet-eigenaars kunnen een kapvergunning klaarspelen als belanghebbenden


Stel, een aanwonende vraagt een omgevingsvergunning voor vellen (hierna te noemen: kapvergunning) aan voor een gemeenteboom. De beheerder gaat er zomaar vanuit dat de aanvraag van de buur 'vast en zeker buiten behandeling wordt gelaten'. De buur is namelijk geen eigenaar van de boom en heeft er ook geen zakelijk recht op. Maar wat blijkt uit eerdere rechtspraak: het ligt niet zo simpel dat niet-eigenaren niets in de pap te brokkelen hebben!

Auteur: mr. Kitty Goudzwaard

Schaduw of geen schaduw?


Schaduw van bomen zorgt voor waardevolle verkoeling op warme zomerdagen. Niet iedereen wil die verkoeling van naburige bomen echter in de éigen tuin. Zo kan de schaduw van bomen op een zonnepaneel leiden tot een ernstige rendementsreductie van de elektriciteitsopwekking.

Auteur: Joris Voeten

Blaadjes ruimen


Er is een hoop ellende in de wereld. Ziektes in Afrika, terreuraanslagen en burgeroorlogen in het Midden-Oosten. De problemen die ik daaraan toe te voegen heb, verdwijnen daarbij in het niet. Maar toch.

Auteur: Hein van Iersel